Меню війни: як повномасштабне вторгнення змінює харчові звички українців

Валентина Андрейко журналіст
салат на столі

Дослідницька компанія Gradus Research провела спеціальне опитування однієї тисячі респондентів, щоб визначити, як змінилися харчові уподобання і раціони українців після початку великої війни.

Отож, на які продукти переходять споживачі та який вигляд має типовий раціон українців? На яких категоріях продуктів економлять, а від яких відмовляються в останню чергу? Чи роблять запаси і як готуються до холодного сезону? Як відрізняються стратегії виживання в залежності від віку та місця проживання?

Тисяча респондентів відповідали на питання анкети

На ці та інші питання щодо зміни харчових звичок українців шукали відповіді аналітики дослідницької компанії Gradus Research у спеціальному опитуванні до New Food Summit 2024.

Опитування проводилося методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus.

Вибірка відображає думку мешканців українських міст із кількістю жителів понад 50 тис., віком 18-65 років, за винятком тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій.

Майже половина опитаних українців (49%) кажуть, що їхні харчові звички змінилися від початку повномасштабного вторгнення. Серед молоді віком 18-34 роки цей показник навіть вищий — 54%.

Серед ключових чинників, що впливають на зміну у звичках харчування, респонденти називають підвищення цін на продукти харчування, тривалий стрес, атаки ворога із їхніми наслідками.

Проте за деталізованої оцінки стрес займає перше місце (83%) серед чинників впливу на зміну харчових звичок.

Стрес, блекаути і здорожчання продуктів

Через стрес та емоційне виснаження половина опитаних українців харчуються нерегулярно (49%), а також вживають більше нездорової їжі (42%), мають знижений апетит (41%) та пропускають деякі прийоми їжі (41%).

19% респондентів також вказали, що стали вживати більше алкоголю.

Через зростання цін на продукти харчування під час війни майже дві третини (64%) опитаних обирають дешевші продукти, майже половина респондентів частіше готують їжу вдома (48%).

Блекаути також мають відчутний вплив на харчові звички українців. Через відключення електрики, опалення або води респонденти частіше надають перевагу продуктам тривалого зберігання (59%) та холодній їжі (50%).

Люди перебудовують свій режим харчування.

— Лише 34% опитаних розглядають можливість виїзду з населеного пункту чи країни у випадку затяжних блекаутів, — коментує Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Від яких продуктів відмовляються, а на чому не економлять

Війна змусила українців зрізати бюджет на харчування. Найсильніше ці зміни відчутні серед респондентів вікової групи 56+ років — серед них частка тих, що економлять, складає 77%.

До категорій, на яких найбільше економлять, потрапили кондитерські вироби (49%), риба і морепродукти (48%).

Тоді як категорії базових продуктів зменшення бюджетів майже не торкнулося — на хлібі, олії, борошні, крупах, овочах та яйцях економлять лише 11% респондентів.

Джерело: Gradus Research