Дослідники помітили, що споживання ультраперероблених рослинних продуктів значно підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та передчасної смерті.
Як проходило дослідження
Науковці аналізували дані понад 118 тис. осіб з Англії, Шотландії та Уельсу віком від 40 до 69 років.
Всі учасники відповіли на запитання про свій раціон. Пізніше учені співставляли дані з лікарняними записами про серцево-судинні хвороби.
Що сприяє розвитку проблем із серцем
З’ясувалося, що наявність у раціоні ультраперероблених рослинних продуктів підвищує ризик проблем із серцем на 5%. Також це збільшує ймовірність передчасної смерті на 13%.
— Харчові добавки, які є в цих продуктах, можуть спричиняти окислювальний стрес і запалення, що ще більше підвищує ризики для здоровʼя, — пояснила дослідниця з Університету Сан-Паулу Фернанда Раубер.
За результатами дослідження, кожна десята заміна таких продуктів на свіжі, заморожені або мінімально оброблені рослини знижує ризик розвитку серцевих хвороб на 7%, а ризик смерті від них – на 13%.
Джерело: The Lancet