Аґрус багатий на вітаміни й чудово підходить для різноманітних страв. Що можна зробити з аґрусу? Рецептів безліч!
Ми пропонуємо три швидкі та оригінальні рецепти, які точно додадуть яскравих фарб до вашого меню. Готувати будемо ніжний крамб, сирну запіканку та фруктовий салат зі сметанним кремом.
Крамбл з аґрусом: рецепт
Крамбл – один із найпопулярніших десертів у Великобританії, який відрізняється своєю простотою та легким смаком. Аґрус додає йому приємну кислинку, що чудово контрастує з солодкою крихтою.
Інгредієнти:
Для крихти:
- вершкове масло (охолоджене) – 120 г
- сіль – дрібка
- цукор – 80-100 г
- ванільний цукор – 1 пакетик
- кориця – 1/2 ч. л.
- борошно пшеничне – 200 г
Для начинки:
- аґрус – 400 г
- цукор – 3 ст. л.
- кориця чи ванільний цукор – 1/2 ч. л.
- вівсяні пластівці швидкого приготування – 1 ст. л.
Приготування:
- Ягоди миємо, видаляємо хвостики. Половину ягід нарізаємо на половинки. Іншу половину збиваємо у блендері та викладаємо у сковороду. Додаємо до них цукор та корицю чи ванільний цукор і готуємо на великому вогні близько 5 хвилин. Додаємо половинки аґрусу та вівсяні пластівці, перемішуємо і готуємо ще 5 хвилин на середньому вогні.
- Духовку розігріваємо до 220 °C.
- До борошна додаємо нарізане кубиками вершкове масло, дрібку солі, цукор, ванільний цукор та корицю. Усе гарно розтираємо у крихту.
- У форму для випікання розкладаємо начинку.
- Посипаємо її підготовленою крихтою.
- Крамбл з аґрусом випікаємо у духовці близько 15-18 хвилин. Верх випічки повинен стати золотавим.
Подаємо десерт теплим чи холодним з кулькою ванільного морозива або збитими вершками.
Що приготувати з аґрусу, щоб було і смачно і корисно? Звісно запіканку!
Сирна запіканка з аґрусом: рецепт
Ця сирна запіканка – ідеальний варіант для сніданку або легкої вечері. Вона виходить ніжною та ароматною.
Інгредієнти:
- сир – 500 г
- яйця – 3 шт.
- цукор – 80 г
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- манна крупа – 2 ст. л. чи борошно – 2-3 ст. л.
- аґрус – 1 склянка
- олія чи вершкове масло – для змащування форми
Приготування:
- Духовку розігріваємо до 180-190 °C.
- У великій мисці зміщуємо сир, яйця, цукор, ванільний цукор та манну крупу до однорідної маси. Поміщаємо отриману сирну масу у холодильник на 20 хвилин. Можна більше, але не менше – манка повинна набухнути. Якщо у вас замість манки борошно – приготування можна продовжити відразу.
- Ягоди миємо, видаліть хвостики та додаємо до сирної маси. Перемішуємо.
- Форму для випікання змащуємо олією чи вершковим маслом і викладаємо у неї сирну масу.
- Сирну запіканку з аґрусом випікаємо у духовці близько 40 хвилин.
Найкращий варіант подачі сирної запіканки – зі сметаною. Смачного!
Що можна приготувати з аґрусу за 5 хвилин? Вітамінний салатик!
Фруктовий салат з аґрусом і сметанним кремом
Фруктовий салат – це завжди гарна ідея, особливо влітку. Аґрус надає йому свіжості та кислинки, а сметанний крем робить салат ніжним та насиченим.
Інгредієнти:
- аґрус – 200 г
- полуниця – 200 г
- ківі – 1 шт.
- банан – 1 шт.
- сік лимона – 2 ч. л.
- сметана (густа) – 200 г
- ванілін – дрібка
- мед – 1 ст. л.
Приготування:
- Гарно охолоджену сметану збиваємо з медом та дрібкою ваніліну. Поміщаємо у холодильник, поки не підготуємо інші ягоди та фрукти.
- Усі складові для салату промиваємо та довільно нарізаємо. Банан та ківі чистимо.
- У мисці поєднуємо підготовлені інгредієнти, поливаємо їх соком лимона і перемішуємо.
- У порційний посуд для подачі (бажано скляний) викладаємо шарами ягоди з фруктами та сметанний крем.
- Подаємо відразу чи поміщаємо у холодильник, щоб ягоди та фрукти просочилися кремом.
Щоб салат виглядав ще апетитніше, прикрасьте його листочками м’яти або тертим шоколадом.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.