Що можна зробити з аґрусу: три рецепти швидких страв

Оксана Жучок кулинарный эксперт, редактор
Що можна зробити з аґрусу

Аґрус багатий на вітаміни й чудово підходить для різноманітних страв. Що можна зробити з аґрусу? Рецептів безліч!

Ми пропонуємо три швидкі та оригінальні рецепти, які точно додадуть яскравих фарб до вашого меню. Готувати будемо ніжний крамб, сирну запіканку та фруктовий салат зі сметанним кремом.

Крамбл з аґрусом: рецепт

Крамбл – один із найпопулярніших десертів у Великобританії, який відрізняється своєю простотою та легким смаком. Аґрус додає йому приємну кислинку, що чудово контрастує з солодкою крихтою.

Інгредієнти:

Для крихти:

  • вершкове масло (охолоджене) – 120 г
  • сіль – дрібка
  • цукор – 80-100 г
  • ванільний цукор – 1 пакетик
  • кориця – 1/2 ч. л.
  • борошно пшеничне – 200 г

Для начинки:

  • аґрус – 400 г
  • цукор – 3 ст. л.
  • кориця чи ванільний цукор – 1/2 ч. л.
  • вівсяні пластівці швидкого приготування – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Ягоди миємо, видаляємо хвостики. Половину ягід нарізаємо на половинки. Іншу половину збиваємо у блендері та викладаємо у сковороду. Додаємо до них цукор та корицю чи ванільний цукор і готуємо на великому вогні близько 5 хвилин. Додаємо половинки аґрусу та вівсяні пластівці, перемішуємо і готуємо ще 5 хвилин на середньому вогні.
  2. Духовку розігріваємо до 220 °C.
  3. До борошна додаємо нарізане кубиками вершкове масло, дрібку солі, цукор, ванільний цукор та корицю. Усе гарно розтираємо у крихту.
  4. У форму для випікання розкладаємо начинку.
  5. Посипаємо її підготовленою крихтою.
  6. Крамбл з аґрусом випікаємо у духовці близько 15-18 хвилин. Верх випічки повинен стати золотавим.

Подаємо десерт теплим чи холодним з кулькою ванільного морозива або збитими вершками.

Що приготувати з аґрусу, щоб було і смачно і корисно? Звісно запіканку!

Сирна запіканка з аґрусом: рецепт

Ця сирна запіканка – ідеальний варіант для сніданку або легкої вечері. Вона виходить ніжною та ароматною.

Інгредієнти:

  • сир – 500 г
  • яйця – 3 шт.
  • цукор – 80 г
  • ванільний цукор – 1 ч. л.
  • манна крупа – 2 ст. л. чи борошно – 2-3 ст. л.
  • аґрус – 1 склянка
  • олія чи вершкове масло – для змащування форми

Приготування:

  1. Духовку розігріваємо до 180-190 °C.
  2. У великій мисці зміщуємо сир, яйця, цукор, ванільний цукор та манну крупу до однорідної маси. Поміщаємо отриману сирну масу у холодильник на 20 хвилин. Можна більше, але не менше – манка повинна набухнути. Якщо у вас замість манки борошно – приготування можна продовжити відразу.
  3. Ягоди миємо, видаліть хвостики та додаємо до сирної маси. Перемішуємо.
  4. Форму для випікання змащуємо олією чи вершковим маслом і викладаємо у неї сирну масу.
  5. Сирну запіканку з аґрусом випікаємо у духовці близько 40 хвилин.

Найкращий варіант подачі сирної запіканки – зі сметаною. Смачного!

Що можна приготувати з аґрусу за 5 хвилин? Вітамінний салатик!

Фруктовий салат з аґрусом і сметанним кремом

Фруктовий салат – це завжди гарна ідея, особливо влітку. Аґрус надає йому свіжості та кислинки, а сметанний крем робить салат ніжним та насиченим.

Інгредієнти:

  • аґрус – 200 г
  • полуниця – 200 г
  • ківі – 1 шт.
  • банан – 1 шт.
  • сік лимона – 2 ч. л.
  • сметана (густа) – 200 г
  • ванілін – дрібка
  • мед – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Гарно охолоджену сметану збиваємо з медом та дрібкою ваніліну. Поміщаємо у холодильник, поки не підготуємо інші ягоди та фрукти.
  2. Усі складові для салату промиваємо та довільно нарізаємо. Банан та ківі чистимо.
  3. У мисці поєднуємо підготовлені інгредієнти, поливаємо їх соком лимона і перемішуємо.
  4. У порційний посуд для подачі (бажано скляний) викладаємо шарами ягоди з фруктами та сметанний крем.
  5. Подаємо відразу чи поміщаємо у холодильник, щоб ягоди та фрукти просочилися кремом.

Щоб салат виглядав ще апетитніше, прикрасьте його листочками м’яти або тертим шоколадом.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Еда Тело