Літо – сезон свіжих овочів, тому господині активно готуються до зими, зберігаючи дари літа різними способами.
Багато хто заготовляє на зиму огірки. Сьогодні поговоримо про бочкові огірки на зиму в банках, бо у нас є перевірений часом і досвідченою господинею рецепт.
Бочкові огірки на зиму в банках: рецепт
Приготовані за цим рецептом бочкові огірки на зиму в банках гарно зберігаються не тільки в прохолодному місці, а й у квартирі. Вони залишаються хрумкі, апетитні та ніколи не перекисають.
Інгредієнти на 3-літрову банку:
- огірки (приблизно одного розміру) – 1,6 кг
- лавровий лист – 3 шт.
- гілочки чи парасольки кропу – 3 шт.
- листя хрону – 1-2 шт.
- часник – 2-3 зубки
- листя смородини чи вишні – 4 шт.
- перець чорний горошок – 6 шт.
Для розсолу:
- сіль кам’яна – 3 ст. л. +1 ч. л.
- вода – 1,5 л
Приготування:
- Гарно промиті огірки викладаємо у миску, вливаємо холодну воду і залишаємо на 3-5 годин.
- Викладаємо їх на рушник і залишаємо, щоб обсохли. Кінчики можна зрізати, але це не обов’язково.
- Банки ретельно миємо з содою та обсушуємо їх. От що чудово, так це те, що банки для бочкових огірків стерилізувати не треба. А от кришки – варто.
- Для розсолу воду виливаємо у зручну ємність, додаємо сіль і перемішуємо до повного її розчинення.
- Квашені огірки закриваємо обов’язково з кам’яною нейодованою сіллю. Інша для цієї заготовки не підходить.
- На дно банки викладаємо половину зелені та спецій. Для пікантнішого смаку можна додати до розсолу насіння гірчиці або зерна коріандру.
- Потім щільно викладаємо огірки. Заливаємо розсолом, зверху викладаємо решту зелені.
- Банку накриваємо капроновими чи металевими кришками так, щоб був доступ повітря. Залишаємо кваситися за кімнатної температури на 3-4 дні. Розсіл за цей час стає каламутним та іноді може пінитися й витікати. Це нормально. Приблизно на 3-4-й день огірки будуть готові для споживання або консервування.
- Щоб закрити бочкові огірки на зиму, зливаємо розсіл у сотейник і доводимо його до кипіння. Вливаємо гарячий розсіл назад у банку з огірками та герметично закатуємо.
- Банку перевертаємо, загортаємо у щось тепле і залишаємо до повного остигання.
Бочкові огірки на зиму в банках готові. Цей рецепт перевірений багатьма українськими господинями. Усім смачної зими!
Читайте також: