Як зробити компот з ожини: рецепт заготовки на зиму

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Як зробити компот з ожини на зиму

Якщо ви ще не готувати компот з ожини на зиму, то зараз саме час це зробити!

Ожина – справжній скарб серед ягід. Вона схожа на малину, але вирощують її значно рідше. І даремно! Ожина не тільки багата на вітаміни, як і малина, але й у чомусь навіть перевершує її.

У плодах ожини міститься цілий букет вітамінів: А, В (зокрема, нікотинова кислота), С, Е та провітамін А. Крім того, лікувальні властивості мають не лише ягоди, а й гілки, листя та коріння.

Як зробити компот з ожини на зиму – читайте в матеріалі.

Цікаво, що перезрілі ягоди мають проносний ефект, тоді як зелені допомагають при шлункових проблемах.

Компот з ожини на зиму: рецепт

Чому варто приготувати компот з ожини на зиму? По-перше, він неймовірно смачний. По-друге, чудово втамовує спрагу, особливо при підвищеній температурі або простудних захворюваннях, які так часто трапляються взимку.

Інгредієнти:

  • ожина – 2 кг
  • вода – 2 л
  • цукор – 3 склянки
  • лимонна кислота – 1 ч. л.

Приготування:

  1. Спочатку перебираємо ягоди, видаляючи зіпсовані. Швиденько промиваємо їх холодною водою. Це зручно зробити, виклавши їх на друшляк. Даємо воді стекти.
  2. Розкладаємо ожину у банки на 1/3 та додаємо у кожну по декілька дрібок лимонної кислоти.
  3. Для сиропу у воду всипаємо цукор і доводимо до кипіння. Варимо 5 хвилин.
  4. Гарячий сироп виливаємо у банки з ягодами, накриваємо кришками та відразу закатуємо. Перевертаємо їх догори дном і залишаємо охолонути.

Компот з ожини на зиму найкраще зберігається у темному прохолодному місці. Смакувати його можна вже через місяць після закатки. Усім смачної зими та доброго здоров’я.

Categories: Їжа Тіло