Їжа, приготована в мікрохвильовій печі не шкодить здоров’ю і є більш корисною, ніж відварна, написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун в Facebook.
За її словами, було проведено дослідження, для якого їжу готували трьома способами – варили, готували на пару і в мікрохвильовці.
Найефективнішим методом виявилося пароваріння – руйнувалася лише десята частина вітамінів.
Під час приготування в мікрохвильовій печі – приблизно чверть вітамінів.
В результаті варіння руйнувалася майже половина вітамінів.
Читайте: Британець намагався зробити зліпок голови в мікрохвильовці. Доробляли рятувальники
Також було підтверджено, що приготування в мікрохвильовій печі краще зберігає водорозчинні вітаміни. Наприклад, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час приготування в мікрохвильовій печі, ніж на плиті.
У деяких випадках приготування в мікрохвильовій печі сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. Наприклад, лікопену в помідорах і каротиноїдів в моркви.
Чим менше їжа піддається нагріванню, тим більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильовка краще варіння тим, що вітаміни не виварюються в воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їх збереженню.
Єдина шкода від мікрохвильовки може бути під час нагрівання їжі, але тільки в разі використання пластикового посуду. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання.
Як розігрівати їжу в мікрохвильовці
– використовуйте скляний або керамічний посуд
– використовуйте призначену для розігрівання пластмасовий посуд. На ній є відповідне маркування
– не використовувати пошкоджену посуд
– не нагрівати і не зберігати продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для продуктів
Нагадаємо, американські фізики довели, що приготовані в мікрохвильовій печі яйця вибухають. Це може викликати серйозні опіки у людини.
Фото: dreamstime