Як приготувати соковитий шашлик: рецепти в духовці, на мангалі та сковороді

Оксана Жучок кулинарный эксперт, редактор
Як приготувати шашлик

Ми знаємо, як приготувати шашлик не тільки на природі, але і вдома, щоб вийшов соковитий та неймовірно смачний!

Для цього необхідно знати всі тонкощі, які допоможуть зробити м’ясо ніжним, ароматним і таким, що не відрізнялося б від приготованого на багатті.

Якщо у вашому арсеналі є електрогриль, духовка або звичайна сковорідка, а також традиційний набір продуктів для шашлику, тоді ви сміливо можете його готувати та не сумніватися в смакових якостях.

Як приготувати смачний шашлик вдома – читайте на Фактах ICTV.

Як приготувати шашлик в духовці

Інгредієнти:

  • свинина – 1 кг
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • оцет – 2 ст. л. чи сік лимона – 4 ст. л.
  • сіль – 0,5 ст. л.
  • цукор – 1 ч. л.
  • спеції для шашлику (без солі) – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Шмат м’яса промити холодною водою, обсушити, нарізати на шматочки та викласти в емальовану миску чи каструлю.
  2. Поєднати у мисочці сіль, цукор і спеції для шашлику.
  3. Посипати сумішшю спецій м’ясо та гарно перемішати.
  4. Цибулю почистити, нарізати тонкими кільцями та перекласти до м’яса.
  5. Поли м’ясо оцтом чи соком лимона та гарно перемішати.
  6. Накрити миску чи каструлю кришкою і помістити у холодильник. Маринувати від 3 до 12 годин.
  7. Перед приготуванням розігріти духовку до 250 градусів. Помістити м’ясо і цибулю в рукав для запікання, зробити три проколи зверху.
  8. Спочатку краще викласти цибулю, а поверх м’ясо.
  9. Запікати м’ясо 50 хвилин. Потім дістати, полити м’ясо соком, що виділився, і запікати ще 30 хвилин.

Як приготувати шашлик на мангалі

Інгредієнти:

  • свинячий ошийок – 1 кг
  • цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • цукор – 1 ч. л.
  • спеції для шашлику (без солі) – 1 упаковка

Приготування:

  1. М’ясо нарізати на шматочки, натерти спеціями з цукром. Помістити м’ясо в каструлю.
  2. Нарізати цибулю тонкими кільцями, додати до м’яса.
  3. Усе гарно перемішати та помістити маринуватися у холодильник на 3-12 годин.
  4. Підготувати мангал. Для цього краще використовувати готове вугілля або ж дрова з фруктових дерев. Коли вугілля стало сивим, потрібно розподілити м’ясо на шампурах. Це краще робити нещільно, шматки можна розділити цибулею.
  5. Шампури краще покласти на висоті 7-10 см над вугіллям, водночас відкритого вогню не повинно бути. Смажити шашлик потрібно до 15 хвилин. Його часто повертати та міняти шампури місцями.

Цікавий рецепт, як готувати шашлик на мангалі у пиві, знайдете за посиланням.

Як приготувати шашлик на електрогрилі

Інгредієнти:

  • свинина – 1,5 кг
  • цибуля – 3 шт.
  • приправа для шашлику – 1 ст. л.
  • оцет – 3 ст. л.
  • вода – 8 ст. л.
  • цукор – 1 ч. л.
  • сіль, мелений чорний перець – до смаку

Приготування:

  1. М’ясо помити та розрізати на порційні шматки однакового розміру. Натерти їх сіллю, перцем і приправою для шашлику. Помістити м’ясо в каструлю.
  2. Почистити цибулю, нарізати товстими шматочками, додати до м’яса.
  3. Приготувати маринад. Для цього змішати воду, оцет і цукор. Залити м’ясо і цибулю маринадом і дати настоятися від 3 до 12 годин.
  4. Нанизати м’ясо на шпажки. Перед обсмажуванням треба увімкнути електрогриль на максимальну температуру. Поверхню гриля варто змастити олією.
  5. Розмістити шашлик на грилі, закрити кришкою і смажити 10 хвилин. Кожні дві хвилини шпажки потрібно повертати.

Як приготувати шашлик на сковорідці у томатному маринаді

Інгредієнти:

  • свинина – 1,5 кг
  • цибуля – 3 шт.
  • спеції для шашлику – 1 ст. л.
  • сіль, мелений чорний перець – до смаку
  • вода – 8 ст. л.
  • томатний соус – 3 ст. л.
  • цукор – 1 ч. л.
  • олія – для смаження

Приготування:

  1. М’ясо помити та нарізати шматками. Натерти його сіллю, перцем і спеціями. Перекласти в каструлю.
  2. Очистити цибулю, нарізати її півкільцями. Додати до м’яса.
  3. Приготувати маринад. Для цього змішати воду з томатним соусом і цукром.
  4. Перекласти томатний маринад до м’яса та перемішати. Маринувати від 3 до 12 годин.
  5. Розігріти сковороду, налити олію. М’ясо дістати з маринаду, відтиснути та смажити на великому вогні з кожного боку по 5 хвилин.
  6. Потім накрити кришкою, зменшити вогонь і смажити 30 хвилин.
  7. Коли м’ясо майже готове, додати цибулю і тушкувати ще 5-10 хвилин.

Практично жоден пікнік не обходиться без шашлику, до якого напевно кожен купує в магазині кетчуп. Є чудова альтернатива – приготувати соус самостійно.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Еда Тело