Горохова каша – це простий, але дуже смачний і поживний гарнір. Зазвичай її подають з копченими м’ясними продуктами чи ковбасками, але вона сама собою вона також дуже корисна і смачна.
Щоб приготувати ідеальну горохову кашу, варто знати кілька важливих моментів. Детальніше – читайте в нашому матеріалі.
Як правильно варити горох
Приготування горохової каші залежить від того, чи замочували ви горох перед варінням:
- Якщо ви замочили горох, його варити буде значно швидше. Замочувати горох можна на 8-12 годин, після чого варити від 40 до 50 хвилин.
- Якщо горох не замочували, час варіння збільшується до 1,5-2 годин.
Для чого замочувати горох
Замочування гороху має кілька переваг:
- Горох набирає вологу, що дозволяє йому швидше готуватися.
- Завдяки цьому процесу горох стає м’якшим і набагато ніжнішим.
Якщо ви не замочили горох, не проблема – просто врахуйте більше часу для варіння.
Як варити горохову кашу
Щоб приготувати горохову кашу, дотримуйтесь простих правил:
- Співвідношення гороху і води – 1:3. Тобто на один стакан гороху потрібно три склянки води.
- Після того як горох спливе на поверхню, варіть його на малому вогні. Періодично перемішуйте, щоб він не пригорів.
- Соліть кашу тільки в кінці варіння, щоб горох не варився довше.
- Варіть горох після закипання на слабкому вогні 50 хвилин до готовності.
За бажанням, відварений горох можна додатково подрібнити блендером в пюре.
Скільки потрібно води на одну склянку гороху
Якщо ви варите горох, важливо знати точні пропорції. Стандартне співвідношення води і гороху – 3:1. Тобто на одну склянку гороху потрібно три склянки води. За потреби можна додавати ще гарячої води.
Як прискорити варіння горохової каші
Щоб прискорити процес, можна додати трохи соди в воду, що допоможе її пом’якшити і пришвидшити варіння гороху.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.