Як варити горохову кашу, щоб вийшла смачна та корисна: правила і поради

Оксана Жучок кулинарный эксперт, редактор
Як варити горохову кашу, щоб вийшла смачна та корисна: правила і поради

Горохова каша – це простий, але дуже смачний і поживний гарнір. Зазвичай її подають з копченими м’ясними продуктами чи ковбасками, але вона сама собою вона також дуже корисна і смачна.

Щоб приготувати ідеальну горохову кашу, варто знати кілька важливих моментів. Детальніше – читайте в нашому матеріалі.

Як правильно варити горох

Приготування горохової каші залежить від того, чи замочували ви горох перед варінням:

  • Якщо ви замочили горох, його варити буде значно швидше. Замочувати горох можна на 8-12 годин, після чого варити від 40 до 50 хвилин.
  • Якщо горох не замочували, час варіння збільшується до 1,5-2 годин.

Для чого замочувати горох

Замочування гороху має кілька переваг:

  • Горох набирає вологу, що дозволяє йому швидше готуватися.
  • Завдяки цьому процесу горох стає м’якшим і набагато ніжнішим.

Якщо ви не замочили горох, не проблема – просто врахуйте більше часу для варіння.

Як варити горохову кашу

Щоб приготувати горохову кашу, дотримуйтесь простих правил:

  • Співвідношення гороху і води – 1:3. Тобто на один стакан гороху потрібно три склянки води.
  • Після того як горох спливе на поверхню, варіть його на малому вогні. Періодично перемішуйте, щоб він не пригорів.
  • Соліть кашу тільки в кінці варіння, щоб горох не варився довше.
  • Варіть горох після закипання на слабкому вогні 50 хвилин до готовності.

За бажанням, відварений горох можна додатково подрібнити блендером в пюре.

Скільки потрібно води на одну склянку гороху

Якщо ви варите горох, важливо знати точні пропорції. Стандартне співвідношення води і гороху – 3:1. Тобто на одну склянку гороху потрібно три склянки води. За потреби можна додавати ще гарячої води.

Як прискорити варіння горохової каші

Щоб прискорити процес, можна додати трохи соди в воду, що допоможе її пом’якшити і пришвидшити варіння гороху.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Еда Тело