Чи можна кавун при панкреатиті – відповідь гастроентеролога

Марина Мелехова редактор розділу Медицина Анастасія Чечкань гастроентеролог
Як швидко охолодити кавун: усі способиЯк швидко охолодити кавун: усі способи

Кавун — низькокалорійний продукт, що містить багато води, вітамінів і антиоксидантів. Він сприяє виведенню токсинів з організму і може бути корисним для багатьох пацієнтів.

Факти ICTV запитали гастроентеролога Анастасію Чечкань, чи можна кавун при панкреатиті.

Кавун при панкреатиті: чи можна їсти

Одне з найчастіших питань, які виникають влітку — чи можна кавун при панкреатиті? Адже під час загострення хронічного панкреатиту лікарі зазвичай рекомендують дотримуватися дієти.

— Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Тож харчування і дієта мають неабияке значення для лікування та профілактики загострень,  — каже лікарка.

За її словами, кавун, як і інші свіжі фрукти та ягоди, містить значну кількість клітковини та природних цукрів, що стимулює вироблення ферментів підшлункової залози і збільшує навантаження на орган.

Тому під час гострої фази панкреатиту варто уникати кавуна. А коли хвороба переходить у стадію ремісії, соковиті шматочки можна вживати за певних обмежень.

  • Важливо вибирати зрілі плоди, оскільки недозрілі можуть містити більше кислот, які подразнюють підшлункову залозу.
  • Порції мають бути невеликими (50-100 г).
  • Кавун слід вживати окремо від інших продуктів, які здатні викликати небажані реакції.

— Якщо з’являється біль у животі, здуття або діарея, треба негайно звернутися по медичну допомогу, — рекомендує Анастасія Чечкань.

Варто також пам’ятати, що завдяки високому вмісту води та клітковини кавун стимулює роботу кишківника та покращує випорожнення.

Це особливо актуально для пацієнтів з хронічним панкреатитом у стадії ремісії, коли людина може страждати на закрепи.