Кавун — низькокалорійний продукт, що містить багато води, вітамінів і антиоксидантів. Він сприяє виведенню токсинів з організму і може бути корисним для багатьох пацієнтів.
Факти ICTV запитали гастроентеролога Анастасію Чечкань, чи можна кавун при панкреатиті.
Кавун при панкреатиті: чи можна їсти
Одне з найчастіших питань, які виникають влітку — чи можна кавун при панкреатиті? Адже під час загострення хронічного панкреатиту лікарі зазвичай рекомендують дотримуватися дієти.
— Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Тож харчування і дієта мають неабияке значення для лікування та профілактики загострень, — каже лікарка.
За її словами, кавун, як і інші свіжі фрукти та ягоди, містить значну кількість клітковини та природних цукрів, що стимулює вироблення ферментів підшлункової залози і збільшує навантаження на орган.
Тому під час гострої фази панкреатиту варто уникати кавуна. А коли хвороба переходить у стадію ремісії, соковиті шматочки можна вживати за певних обмежень.
- Важливо вибирати зрілі плоди, оскільки недозрілі можуть містити більше кислот, які подразнюють підшлункову залозу.
- Порції мають бути невеликими (50-100 г).
- Кавун слід вживати окремо від інших продуктів, які здатні викликати небажані реакції.
— Якщо з’являється біль у животі, здуття або діарея, треба негайно звернутися по медичну допомогу, — рекомендує Анастасія Чечкань.
Варто також пам’ятати, що завдяки високому вмісту води та клітковини кавун стимулює роботу кишківника та покращує випорожнення.
Це особливо актуально для пацієнтів з хронічним панкреатитом у стадії ремісії, коли людина може страждати на закрепи.