Інсулінорезистентність – ще не діабет, але якщо її не усунути, може призвести до цієї хвороби

Валентина Андрейко журналістка
глюкометр, рівень цукру в крові

Інсулінорезистентністю називають стан, коли клітини не сприймають гормон інсулін, який розщеплює глюкозу.

Таку нечутливість підшлункова залоза сприймає як недостатній рівень виробленого нею інсуліну, і починає виробляти його більше і більше. У результаті може настати виснаження органу. А це вже загрожує розвитком діабету.

Чому виникає інсулінорезистентність

Ендокринологи називають ключові чинники розвитку нечутливості до інсуліну. Часто вони поєднуються і чинять руйнівну дію з подвійною чи навіть потрійною силою.

Визначено вісім чинників:

  • надлишок калорій у раціоні та як наслідок – набір маси тіла за рахунок жирової тканини;
  • постійно підвищений рівень глюкози в крові через те, що людина весь час щось жує;
  • накопичення вісцерального жиру;
  • високий рівень холестерину;
  • надлишок солі в раціоні;
  • брак клітковини через незбалансоване харчування;
  • приймання певних ліків (глюкокортикоїди, антиандрогени, деякі антидепресанти);
  • малорухливий спосіб життя.

Як проявляється інсулінорезистентність

Насамперел підвищується тиск, збільшується рівень сечовини у крові, з’являється схильність до тромбозів.

Інсулінорезистентність, звісно, не за день чи два перетвориться на діабет, нехай за 10-15 років, але неухильно призведе до цього. Водночас збільшуючи в рази ризик інсульту чи інфаркту.

Чи можна і як виправити інсулінорезистентність

Лікарі запевняють, що можна.

По-перше, треба зменшити споживання калорій і тим самим нормалізувати масу тіла.

По-друге, виключити зі своєї кулінарної практики смаження. Бо нагрівання їжі вище 180 градусів утворює сполуки, які сприяють розвитку діабету. Продукти краще відварювати, тушкувати, запікати.

По-третє, відмовитися від продуктів із високим глікемічним індексом (все те, від чого ми швидко відчуваємо ситість, і потім так само швидко – голод). Себто, треба забути про солодощі, картопляне пюре, мюслі, білий хліб, випічку.

По-четверте, навантажувати м’язи тренуваннями. Лікарі запевняють, що спітнівши від фізичного навантаження, ви спалите і зайвий цукор у крові.

І, по-п’яте, забезпечити собі повноцінний сон.

Усі п’ять пунктів зовсім нескладні, але їх треба виконувати регулярно і неухильно – тільки тоді вони виконають свою функцію рятівників.

Якщо лікар призначить медикаменти для нормалізації рівня глюкози та холестерину, дотримуйтеся призначень.