Одразу після їжі відчувається здуття живота: чи варто хвилюватися, пояснює гастроентеролог

Валентина Андрейко журналістка
здуття живота

Термін здуття живота гастроентерологи часто використовують для опису відчуття надмірної наповненості шлунку, стиснутого, роздутого кишківника та відчуття газів, що циркулюють всередині травного тракту після їжі.

Чи нормально відчувати здуття живота та виділення газів після їжі

Це неприємно (іноді незручно і соромно), але чи варто хвилюватися?

Лікарі, учені та дієтологи наукової компанії ZOE (що означає “життя” з грецької) проводять чи не найбільше у світі дослідження впливу харчування на здоров’я та життя людей.

І вони переконані, що гази, які виділяють наші кишкові бактерії, є нормальним явищем і ознакою того, що ми даємо їм їжу, необхідну для процвітання.

– Ми всі різні і маємо унікальні кишкові мікроби та раціони, тому деякі люди виробляють більше газів, ніж інші, – зазначають дослідники.

З чим пов’язане підвищене газоутворення і здуття живота

Перше. З певною їжею. Якою саме, прочитаєте трохи далі.

Друге. З величиною порції. Занадто великі порції з’їденої за один раз їжі викликають посилену активність мікробів, тож і виділення більшої кількості газів.

Третє. З особливостями конкретної людини. Деякі люди мають, так звану вісцеральну гіперчутливість, яка розтягує стінки кишківника, що спричиняє не лише дискомфорт, а й біль.

Четверте. Рідко здуття живота та біль у кишківнику можуть бути симптомами чогось більш серйозного, зокрема деяких видів раку.

– До факторів, які впливають на газоутворення в кишківнику, можна віднести також типи та кількість мікробів,  які складають наш мікробіом, – зазначають дослідники.

Чому кишковий газ смердить

Складниками кишкового газу, який і викликає здуття, є азот, водень, метан та вуглекислий газ, які не мають запаху.

Класичний сморід пукання походить від крихітних кількостей сірководню з сильним запахом та інших сполук, що містять сірку.

Які продукти можуть викликати здуття живота

Деякі продукти з високим вмістом певних типів вуглеводів, мають репутацію “пукаючих”. До них відносять квасолю, сочевицю та хрестоцвіті овочі, як-от броколі, капуста або цвітна капуста.

Цибуля і болгарський перець також можуть викликати газоутворення, як і деякі фрукти.

Однак це здорові продукти рослинного походження, які допомагають живити хороші кишкові мікроби, тому дієтологи і лікарі радять залишити їх у своєму раціоні, якщо є можливість.

Здуття живота, підвищене газоутворення та навіть діарею можуть викликати і продукти без цукру, що містять сорбіт або ксиліт.

Харчова алергія та непереносимість деяких продуктів теж часто проявляються саме здуттям.

Як собі допомогти

Якщо вас непокоїть відчуття здуття живота та дискомфорт, пов’язаний з цим, можете спробувати скористатися деякими порадами фахівців.

  • Знайдіть спосіб розслабитися та випустити гази – пукнути. Не дуже зручно? Соромно? Зате дієво.
  • Легкі фізичні вправи, такі як ходьба або йога, також є хорошим способом змусити кишківник рухатися.
  • Їжте меншими порціями та повільніше.
  • Скоротіть вживання газованих напоїв і жуйок, особливо якщо вони не містять цукру.

Якщо ж ви відчуваєте постійне здуття живота або біль, які не можна пояснити продуктами, кількістю спожитої їжі чи обставинами (наприклад, підвищеним стресом), вам слід обов’язково звернутися до лікаря і пройти призначене ним обстеження.

Джерело: ZOE