Сьогодні супермаркети переповнені різноманітними продуктами харчування. Але так буде не завжди.
Вже зараз населення планети перейшло межу в 7 мільярдів. І ця цифра досягне 9 до середини століття. А попит на їжу подвоїться.
І перші зміни в нашому раціоні можуть відбутися значно раніше ніж ми очікуємо. Планета швидко нагрівається через кліматичні зміни.
Через подовження весняно-літнього періоду цілком ймовірно, що ми зможемо збирати врожай стратегічних культур двічі на рік.
А от із м’ясом все куди складніше. Першими статус дефіцитних отримають яловичина та свинина.
Читайте: М’ясо з пробірки: як вирощують штучні продукти та коли з’являться в магазинах
Однак там де безсилі економісти, на допомогу прийдуть вчені. Ідея створювати м’ясо не на фермі, а у лабораторії для багатьох може здатися занадто фантастичною. Але це вже відбувається зараз.
І цю заміну знайшли, в ізраїльській лабораторії. Тут зробили ставку на м’ясо, яке не потребує вбивства тварин і не впливає на екологію.
Та це не єдиний спосіб вирішити продовольчу кризу в недалекому майбутньому.
Комах легко вирощувати та в рази дешевше ніж худобу. Існують цілі ферми кормових комах. В хід йдуть жуки, таргани і навіть скорпіони. Та найпопулярніші – цвіркуни.
Та чи приживеться хліб із цвіркунів серед українців. Проведемо експеримент. Візьмемо звичний хліб без домішок та окремо, із борошна комах. За дегустаторів – звичайні перехожі. От тільки де який продукт говорити не будемо.
Схоже єдине що нині може дійсно відштовхнути від борошна з комах – це його ціна.
Та навіть більше, необхідну вам їжу, можна буде надрукувати. У Дніпрі створили свій харчовий 3D-принтер.
Така диво машина дозволить не лише здешевити їжу, а й зробити її корисною. Чітко дозуючи необхідні вам поживні елементи. Такі продукти навіть допомагатимуть не захворіти на рак.
Вчені переконують, подібні передові технології не перетворять нас у синтетичних мутантів. Навпаки, майбутнє так чи інакше за збалансованою штучною їжею. Яка здатна позбавити світ від голоду.
До слова, комахи як альтернатива м’ясу. Чи готові українці їсти цвіркунів і бджіл.