Червоне вино може провокувати головний біль: учені знайшли цьому причину

Валентина Андрейко журналістка
червоне вино, бокали, пляшкачервоне вино, бокали, пляшка

Учені Університету Каліфорнії в Девісі дослідили причини виникнення головного болю після вживання червоного вина і знайшли винуватців.

Не сульфіти, не танін і не біогенні аміни

Спочатку багато хто вважав, що це – сульфіти. Однак учені в цьому засумнівалися, оскільки інші продукти, зокрема й білі вина, теж містять сульфіти, а такого неприємного ефекту, як головний біль, не спричиняють.

Проте сульфіти довго були головним обвинувачуваним, у 1990-х роках у США навіть ввели обов’язкове маркування сульфітів на винах.

Доказів прямого зв’язку сульфітів із головним болем так і не виявили.

Наступним потенційним винуватцем виникнення головного болю могли бути біогенні аміни, що містяться в червоному вині. Це азотисті речовини, які справді здатні викликати головний біль, але їхня кількість у вині занадто мала, щоб створювати проблему.

Далі йшла перевірка таніну – різновиду фенольних сполук. Він міститься у виноградній шкірці та кісточках і може бути потенційним винуватцем.

Проте вчені довели, що він теж не винний. Танін міститься у багатьох інших поширених продуктах, таких як чай і шоколад, які зазвичай не викликають головного болю.

А фенольні сполуки є хорошими антиоксидантами – вони навряд чи спровокують запалення, яке спричинить головний біль.

Підозра падає на кверцетин

Тоді вчені звернули увагу на кверцетин, що також є фенольною речовиною. І виявилося, що хімічна структура кверцетину, що міститься у червоному вині, таки може викликати головний біль.

Коли в організм потрапляє кверцетин з вина, більшість цієї сполуки перетворюється печінкою в глюкуронід і швидко виводиться з організму.

Але той кверцетин, що залишається, порушує метаболізм алкоголю в організмі і викликає запалення та головний біль.

Це відкриття вказує на так званий вторинний або синергетичний ефект.

Наступним кроком може бути інший експеримент – коли людям запропонують два червоних вина з низьким і високим вмістом кверцетину.

– Якщо вино з високим вмістом кверцетину викликатиме головний біль, ми знатимемо, що перебуваємо на правильному шляху, – зазначив один із дослідників професор Ендрю Вотерхаус.

Чи існує червоне вино без кверцитину

Далі напрошується запитання – якщо кверцетин викликає головний біль, чи існують червоні вина без нього?

На жаль, зазначають дослідники, дані про конкретні вина занадто обмежені, щоб надати будь-які корисні поради.

Єдине, що можна сказати, що виноград, який перебуває на сонці, виробляє більше кверцетину. З нього виготовляють дорогі сорти червоного вина.

Водночас недорогі червоні вина виготовляють із винограду, що зазнав меншого впливу сонячного світла.

Тож вибір за вами.

Джерело: Study Finds