Чим корисні сливи і як вони впливають на організм

Марина Мелехова редактор розділу Медицина
Чим корисні сливи

Вони можуть бути великі або маленькі, червоного, фіолетового, зеленого, жовтого або помаранчевого кольору з соковитою м’якоттю.

Сливи належать до того ж сімейства, що й персики, нектарини та абрикоси. Але вони набагато різноманітніші, ніж їхні кісточкові побратими.

У чому користь слив і як вони впливають на організм – на Фактах ICTV.

Чим корисні сливи

Вперше сливи з’явилися в Стародавньому Китаї, потім потрапили до Японії, Європи та Америки. Сьогодні в усьому світі росте понад 2 000 сортів. І кожний з них має безліч корисних властивостей.

За результатами досліджень, фрукти позитивно впливають на здоров’я завдяки своєму багатому хімічному складу.

Вони є джерелом вітамінів, особливо С і К. Вітамін С допомагає зміцнити імунну систему, сприяє загоєнню ран та покращує засвоєння заліза. Вітамін К відіграє важливу роль у згортанні крові та підтримці здоров’я кісток.

Мінерали, як-от калій, допомагають врегулювати артеріальний тиск та позбутися натрію під час сечовипускання, що зменшує напругу в стінках кровоносних судин. Тож шанси отримати інсульт зменшуються.

Крім того, сливи містять потужні антиоксиданти, такі як фенольні сполуки та антоціани, які допомагають захищати організм від пошкодження вільними радикалами.

Багаті на клітковину і харчові волокна плоди уповільнюють стрибки цукру в крові після вживання вуглеводів та  підвищують вироблення адипонектину, гормону, який допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Ба більше, низький глікемічний індекс фруктів – перевага для людей з діабетом та тих, хто прагне підтримувати стабільний рівень енергії протягом дня. Це також сприяє нормалізації роботи травної системи та запобігає запорам.

Дослідження показують, що регулярне споживання слив може сприяти зміцненню кісток і запобігати остеопорозу.

Чорнослив (сушені сливи) не лише зменшує втрату кісткової маси, а й здатний її зберегти. Це обумовлено високим вмістом мікроелементів, таких як бор та калій, а також фенольних сполук, які позитивно впливають на мінеральну щільність кісткової тканини.

Кому не можна їсти сливи

Попри користь, обмежити або взагалі уникати споживання слив варто людям, які мають алергію на фрукти.

Таке трапляється дуже рідко, але наслідки можуть бути неприємними: свербіж, висипання, набряк губ, язика чи горла, утруднене дихання.

Пацієнтам, які мають проблеми з нирками або схильність до утворення каменів, рекомендують обмежити споживання продуктів, багатих на оксалати, зокрема слив.

Через  значну кількість харчових волокон та сорбіту, який може викликати здуття живота, гази та діарею, не можна також їсти сливи тим, хто має синдром подразненого кишківника або гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ).

Джерело: Healthline