Експертка розповіла, як вибрати правильні дитячі сосиски, яким має бути їхній склад

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
діти

депозит

Доктор технічних наук, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України Лариса Баль-Приліпко пояснила, чи справді дитячі сосиски можна їсти дітям і як обирати ковбасу.

– Сосиски краще давати дітям лише зі шкільного віку. Водночас, не всі сосиски, на яких написано “Дитячі”, можна справді їсти малечі, – зазначила експертка.

Без домішок

За словами фахівця, у сосисках не повинно бути різних домішок, зокрема фосфатів, перцю, і вони мають бути вищого ґатунку.

Докторка технічних наук зазначила, що є функціональні суміші, які разом із добавками використовуються в м’ясній промисловості. Це солі фосфорної кислоти, емульгатори, стабілізатори, рослинний і тваринний білки. Але не завжди там є натуральні спеції та аромати.

– Дорожчі сардельки чи ковбаси будуть з більш якісними, з натуральними компонентами. Якщо дуже дешеві, то, відповідно, у них слабша формула, – пояснила Баль-Прилипко.

Звертати увагу на склад

Фахівець порадила під час вибору ковбаси звертати увагу на склад, де має бути маркування і все прописано.

Якщо написано “білково-жирова суміш”, або “м’ясо механічного обвалювання”, то це не те, що слід купувати. Вищий ґатунок – 95% м’яса, перший – 70-80%, другий чи третій – ще менше.

За словами експерта, коли ковбаса має у своєму складі менше 59% м’ясної сировини, то це не ковбаса.

– М’ясо механічного обрушення у виробі дозволено не більш як 10%, і то не в продукції вищого ґатунку, – зазначила Баль-Приліпко.