Хоч і смачно, але небезпечно: кардіологи назвали три продукти, від яких варто відмовитися після 40

Валентина Андрейко журналістка
їжа на столі

На думку кардіологів та інших експертів авторитетної клініки Майо, людям після 40 варто відмовитися від трьох популярних продуктів – сирокопченої ковбаси, чипсів і солодких газованих напоїв.

Навпаки, людям цього віку, щоб підтримати здоров’я серця, треба вживати більше фруктів та овочів, риби, цільнозернових продуктів. Поживні речовини, що містяться в них мають захисні властивості проти серцевих захворювань.

Чому салямі – під забороною

Кардіолог-консультант доктор Ніл Шрінівасан пояснює, що в зазначених м’ясних делікатесах не лише багато калорій, а й підвищений вміст транс-жирів, які справедливо називають нездоровими жирами.

Не кажучи вже про додану сіль, яка підвищує артеріальний тиск, це ще один чинник, що сприяє розвитку серцевих захворювань.

До того ж все частіше оброблене м’ясо, яке містить нітрати, пов’язують із підвищеним ризиком раку.

Чипси – реальна небезпека

Серед найпопулярніших продуктів, від яких багато кардіологів радять відмовитися, і картопляні чипси. Приміром, як показало опитування, у США 284 млн людей у 2020 році кожного дня перекушували картопляними чипсами.

Кардіологиня Елізабет Клодас зазначила, якщо ми з’їдаємо приблизно 1 унцію (трохи більш ніж 28 г) чипсів щодня протягом року, ми споживаємо приблизно ¾ склянки солі, що, у свою чергу, призводить до збільшення ваги приблизно на 7 кг.

Через ці ризики для здоров’я сама докторка Клодас взагалі утримується від чипсів і наполегливо рекомендує це своїм пацієнтам.

Солодкі газовані напої – багато цукру і порожніх калорій

Третій продукт, якого багато кардіологів радять уникати, надто ж людям 40+, — солодкі газовані напої. В них багато цукру, кофеїну та порожніх калорій.

Часте вживання цих напоїв може спровокувати діабет і метаболічні розлади, пов’язані з розвитком серцево-судинних захворювань.

Ба більше, вміст цукру та кофеїну в цих напоях настільки великий, що може завдати потужного удару серцю. Воно відповість серцебиттям або аритмією. І не факт, що з цього стану його вдасться швидко вивести.

Альтернативна думка: можна їсти, але небагато

Більшість лікарів рекомендують взагалі виключити ці продукти та напої зі свого раціону. Проте, є й інша позиція. Так, професорка серцево-судинної медицини Шеронн Хейс вважає, що це хибна позиція.

– Немає їжі, яка б рятувала життя. І немає їжі, яка б убивала. Справа в балансі, – говорить докторка Хейс.

Вона переконана, що жменьку чипсів чи бутерброд із салямі зрідка ми можемо собі дозволити. Головне полягає в кількості некорисного продукту і частоті його споживання.

ДжерелоHealth Digest