Європейські науковці з’ясували, що знизити ризик хвороби Паркінсона допоможе регулярне вживання кави.
Користь кави: дослідження
Дослідники проаналізували дані про більше ніж 180 тис. учасників європейської програми EPIC4PD. Вона вивчає зв’язок між харчуванням і ризиком розвитку неінфекційних хвороб.
Науковці сформували вибірку із 351 людини, у яких діагностували хворобу Паркінсона, та контрольну групу.
Учені досліджували зразки крові, взяті в учасників у середньому за вісім років до постановки діагнозу, на вміст кофеїну та його метаболітів.
Кава проти хвороби Паркінсона
В результаті виявили, що люди, які належали до топ 25% споживачів кави, мали на 40% менший ризик хвороби Паркінсона.
Схожого зв’язку не було виявлено для кави без кофеїну.
Нові знання допоможуть, скоригувати дієту для людей із ризиком хвороби Паркінсона та розробити потенційні ліки на основі кофеїну та його метаболітів.
Джерело: Neurology