Коричневий рис має широкий спектр антидіабетичних, антихолестеринових, кардіопротекторних та антиоксидантних властивостей.
Низькокалорійний продукт
Завдяки високому вмісту клітковини коричневий рис має нижчий глікемічний індекс порівняно з білим, і це робить його не просто придатним для харчування діабетиків, а й корисним для людей із цим захворюванням.
Учені Університетів Китаю, Малайзії, Пакистану прискіпливо вивчили властивості та переваги коричневого рису, зокрема для харчування діабетиків, і опублікували низку висновків.
По-перше, вони підтвердили, що коричневий рис – низькокалорійна їжа, яка допомагає залишатися ситими протягом довшого періоду та зменшує ймовірність переїдання, сприяючи здоровій втраті ваги.
Що таке коричневий рис
Узагалі є понад 8 тис. сортів рису, що мають різну якість і поживність. Після збору врожаю всі сорти можна класифікувати як білий або коричневий рис.
Білий – шліфований, очищений. А коричневий – нешліфований, що містить шар висівок. Одне з досліджень показало, що висівки з коричневого рису запобігають розвитку поліпів у кишківнику.
Запобігає розвитку чи прогресуванню діабету II типу
На додачу до вітамінів групи В, тут є також фітохімічні речовини, які містять харчові волокна, функціональні ліпіди, незамінні амінокислоти, фітостероли, фенольні кислоти, флавоноїди, антоціани, проантоціани, токофероли, токотрієноли, мінерали, гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК) і γ-оризанол.
Усі ці речовини відіграють певну роль у забезпеченні здорового функціонування організму.
Доведено, що коричневий рис, завдяки наявності магнію, запобігає розвитку чи прогресуванню діабету II типу. А завдяки харчовим волокнам та полісахаридам регулює всмоктування глюкози в кишківнику, у таким чином знижуючи глікемічний індекс.
Цей рис також містить вуглеводи та білки, необхідні для ведення здорового способу життя.
Тож регулярне споживання коричневого рису може підвищити ваш рівень енергії, покращити травлення і запобігти ускладненням діабету.
Джерело: HealthShots