Команда американських учених після проведеного дослідження оприлюднила глобальні оцінки недостатнього споживання 15 мікроелементів, критично важливих для здоров’я людини.
Команда вчених
– Понад половина населення світу споживає недостатню кількість кількох мікроелементів, необхідних для здоров’я, включно з кальцієм, залізом і вітамінами C і E, – йдеться в повідомленні.
Дослідження провели вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Т. Х. Чана, Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі (UCSB) і Глобального альянсу з поліпшення харчування (GAIN).
Дослідження
Зазначається, що це перше свого роду дослідження, яке оцінило недостатнє споживання мікронутрієнтів для 34 вікових груп.
Вчені використовували дані з Глобальної бази даних з харчування, Світового банку та опитувань про харчування в 31 країні, щоб порівняти потреби в харчуванні населення 185 країн.
Дослідники розділили населення на чоловіків і жінок, що належать до 17 вікових груп: від нуля до 80 років у п’ятирічних інтервалах, а також на групу 80+.
Оцінка вивчала п’ятнадцять вітамінів і мінералів: кальцій, йод, залізо, рибофлавін, фолат, цинк, магній, селен, тіамін, ніацин і вітаміни A, B6, B12, C і E.
Результати
У підсумку вчені виявили, що невідповідне споживання було особливо поширене для йоду (68% світового населення), вітаміну E (67%), кальцію (66%) і заліза (65%).
Більше половини людей споживали недостатню кількість рибофлавіну, фолієвої кислоти, вітамінів C і B6, а також тіаміну (30%) і селену (37%).
При цьому недостатнє споживання було вищим для жінок щодо йоду, вітаміну B12, заліза та селену в одній і тій самій країні та вікових групах. І навпаки, більше чоловіків споживали недостатні рівні кальцію, ніацину, тіаміну, цинку, магнію та вітамінів A, C і B6 порівняно з жінками.
– Ці результати викликають тривогу, – зазначають дослідники.
За словами вчених, ці прогалини в харчуванні становлять величезну проблему для охорони здоров’я і обмежують людський потенціал у глобальному масштабі.