Критичний дефіцит: понад половина населення світу ігнорує вживання мікроелементів

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
мікроелементи

депозит

Команда американських учених після проведеного дослідження оприлюднила глобальні оцінки недостатнього споживання 15 мікроелементів, критично важливих для здоров’я людини.

Команда вчених

– Понад половина населення світу споживає недостатню кількість кількох мікроелементів, необхідних для здоров’я, включно з кальцієм, залізом і вітамінами C і E, – йдеться в повідомленні.

Дослідження провели вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Т. Х. Чана, Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі (UCSB) і Глобального альянсу з поліпшення харчування (GAIN).

Дослідження

Зазначається, що це перше свого роду дослідження, яке оцінило недостатнє споживання мікронутрієнтів для 34 вікових груп.

Вчені використовували дані з Глобальної бази даних з харчування, Світового банку та опитувань про харчування в 31 країні, щоб порівняти потреби в харчуванні населення 185 країн.

Дослідники розділили населення на чоловіків і жінок, що належать до 17 вікових груп: від нуля до 80 років у п’ятирічних інтервалах, а також на групу 80+.

Оцінка вивчала п’ятнадцять вітамінів і мінералів: кальцій, йод, залізо, рибофлавін, фолат, цинк, магній, селен, тіамін, ніацин і вітаміни A, B6, B12, C і E.

Результати

У підсумку вчені виявили, що невідповідне споживання було особливо поширене для йоду (68% світового населення), вітаміну E (67%), кальцію (66%) і заліза (65%).

Більше половини людей споживали недостатню кількість рибофлавіну, фолієвої кислоти, вітамінів C і B6, а також тіаміну (30%) і селену (37%).

При цьому недостатнє споживання було вищим для жінок щодо йоду, вітаміну B12, заліза та селену в одній і тій самій країні та вікових групах. І навпаки, більше чоловіків споживали недостатні рівні кальцію, ніацину, тіаміну, цинку, магнію та вітамінів A, C і B6 порівняно з жінками.

– Ці результати викликають тривогу, – зазначають дослідники.

За словами вчених, ці прогалини в харчуванні становлять величезну проблему для охорони здоров’я і обмежують людський потенціал у глобальному масштабі.