Наприкінці літа та восени кавун з’являється на столі українців чи не найчастіше. Однак інколи через неякісний плід можна отруїтися.
Про симптоми, на які варто звернути увагу, способи лікування і профілактики харчового отруєння – у матеріалі Фактів ICTV.
Отруєння кавуном: симптоми і що робити
Отруєння кавуном можуть спричинити кілька факторів, зокрема наявність пестицидів або бактеріальна інфекція. У будь-якому разі симптоми можуть бути доволі неприємними. На що слід звернути увагу:
- нудота та блювота;
- гострий або спазматичний біль живота;
- діарея;
- слабкість, запаморочення, втома можуть свідчити про зневоднення через блювоту або діарею;
- підвищення температури та лихоманка як реакція на інфекцію;
- кропив’янка або висип. У деяких випадках харчове отруєння може спровокувати шкірні реакції, особливо якщо кавун був оброблений пестицидами.
Що робити при отруєнні кавуном
Якщо хтось отруївся кавуном, і ви помітили будь-які з цих симптомів, треба пити багато води або розчинів для пероральної регідратації, щоб відновити втрату рідини. А для встановлення точного діагнозу варто звернутися до лікаря.
Щоб уникнути таких ситуацій, важливо дотримуватися простих і ефективних заходів профілактики.
- Під час купівлі звертайте увагу на свіжість продукту та умови його зберігання.
- Дотримуйтеся правил гігієни. Перед тим як розрізати кавун, ретельно вимийте його під проточною водою.
Пам’ятаючи про це, ви зможете насолоджуватися кавунами без ризику для здоров’я.
Джерело: Mayo Clinic