Літо – час не тільки для відпусток, розваг та відпочинку. Саме влітку медики фіксують пік отруєнь. На Івано-Франківщині семеро дітей потрапили до лікарні. Отруїлися табірною їжею. А у Харкові майже сотні людей стало зле після суші з ресторану. І таких випадків чимало.
Загалом Держпродспоживслужба повідомляє про 500 випадків харчової інтоксикації у всій Україні із настанням спеки. Причин дві: швидкопсувні продукти та антисанітарія у закладах харчування. Втім, кафе нечасто хочуть визнавати свою відповідальність. Як же довести провину закладу та отримати компенсацію через отруєння? Все по полицях ми розклали у цій статті.
Коли отруїлися
Ззовні вона виснажена, обличчя бліде. Вже тиждень киянка Карина не може нічого їсти. Її максимум – це сухарі, вода та величезний пакет пігулок. А до цього була крапельниця.
Так закінчився її відпочинок із подругами на Прикарпатті на початку липня. В останній день подорожі перед потягом в Івано-Франківську дівчата поїли у кафе Десятка. Карина замовила теплий салат із куркою, її подруги теж вирішили пообідати, здавалося б, нешкідливими салатами із лососем та із телятиною.
Дівчатам стало зле вже у потязі. Нудота, блювання та висока температура – типові ознаки харчового отруєння. У такому стані вони їхали до самого Києва. Після прибуття на вокзал Карині поставили крапельницю, а її подругу госпіталізували.
– Я не могла ні їсти, ні пити, нічого не засвоювалося. Поставили мені діагноз – гострий гастроентерит, або важке отруєння, як і моїм подругам, – говорить дівчина.
Дівчата, коли більш-менш прийшли до тями, написали скаргу у соціальній мережі на офіційній сторінці закладу Десятка.
У відповідь адміністратор навіть не перепросив, і запевнив, що продукти у них високої якості.
Що далі?
У цій історії дівчата мали б звернутися не до самого кафе, а до державних органів, каже голова Союзу споживачів України Максим Несміянов.
– Навіщо вони їм писали? Це просто слова, які нічого не значать, – зазначив він.
Максим розповів поетапно, як довести провину закладу, у якому ви отруїлися:
- Викличте швидку допомогу аби документально зафіксувати факт, що ви дійсно отруїлися.
- Напишіть скаргу в Держпродспоживслужбу того міста, у якому розташований заклад.
- Подавайте до суду на заклад.
– Держпродспоживслужба після перевірки закладу, якщо там дійсно є порушення, має надати вам про це документи. І тут вже почне працювати причинно-наслідковий зв’язок. Можете прийти до кафе, показати документ із Держпродспоживслужби, виписку із швидкої і чек, якщо зберегли. Хоча він відіграє незначну роль у цій історії, бо не є фіскальним.
Все це показуєте представнику кафе і кажете: Як будемо вирішувати – в судовому чи досудовому порядку? У судовому ви заплатите збір, та ще я виставлю моральну шкоду, – пояснює фахівець.
Як правильно писати скаргу?
Щоб довести факт отруєння у громадському закладі, треба правильно написати скаргу до Держпродспоживслужби. Максим Несміянов радить прописувати все ретельно до дрібниць.
– Писати треба все! Наприклад: відмовилися надати документи на продукти, відмовилися допомогти, немає куточка споживача, не видавали чеки, порушення проти епідеміологічних заходів, не носять маски, немає санітайзера. Усе, що побачили, максимально прописуйте. Чому? А тому що Держпродспоживслужба точно вийде і все почне перевіряти, – додає він.
А ще у скарзі обов’язково треба зазначити, які страви куштували, у якому закладі, вказати його адресу та позначити суб’єкта господарювання. Просто написати назву кафе замало, треба вказати, кому воно належить – чи то товариству, чи то ФОПу.
Покарання
Під час інспекції Держпродспоживслужба у будь якому разі перевірить ваші слова. Якщо під час інспектування виявиться наявність джерела інфекції, до суб’єкта господарювання будуть застосовані санкції, а у громадян буде підстава звернутися до суду щодо відшкодування збитків на ліки.
Санкції передбачають декілька етапів. У разі, якщо порушення не загрожують життю та здоров’ю споживачів, інспектор обмежується складанням припису і не накладається штраф.
У випадку, якщо виявлені суттєві порушення, можливе накладення штрафу та зупинка роботи підприємства. Залежно від порушень штраф може скласти від 3 до 50 мінімальних заробітних плат, розповідає начальник відділу державного контролю безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби Юрій Миркєєв.
І додає, що чек або квитанцію із мобільного банку все ж краще зберегти.
– Коли є перелік харчових продуктів, які громадяни куштували, відповідно в цьому напрямку відбираються зразки, досліджується персонал, бо він теж може бути носієм сальмонельозу чи стафілококу.
Звернути увагу ще хочу: будь ласка, перед тим як ви купуєте чи замовляєте той чи інший продукт, звертайте увагу, як він зберігається, в яких умовах готується та подається. Відповідно захищайте себе хоча б такими діями, – говорить він.
У службі говорять, що з початком літнього періоду та спеки кількість скарг зросла. Люди заражаються сальмонельозом.
Ось, наприклад, на Львівщині госпіталізовано 21 людину після вечері у ресторані Панський книш. Усі вони їли три спільні страви: з куркою, яйцем та червоною рибою. Зараз проводиться розслідування, у якому продукті була сальмонела. Бо саме через неякісні продукти вона й передається.
Стоп-продукти
До категорії найнебезпечніших, які швидко псуються у спеку, потрапляє риба, м’ясо та молочні вироби. У жодному разі не купуйте їх на стихійних ринках, а в магазинах уважно придивляйтеся до зовнішнього вигляду. Зіпсоване м’ясо смердить, із слизом. Свіже має рожевий або білуватий відтінок.
Щодо риби. У свіжої зябра червоні, луска блищить. Зіпсована риба липка, луски мало, роздуте черево.
Видати погане молоко можуть згустки у ньому. Їх можна побачити на дні пляшки, якщо збовтати.
І головне правило вибору продуктів: обов’язково попросіть маркування, де буде написано, до якої дати він придатний.
Влітку продажі падають, прострочені продукти можуть бути всюди. Якщо ж ви отруїлися магазинною їжею, вагомим доказом є фіскальний чек.
В історії Карини і її подруг, які отруїлися у кафе, чеку буде замало. Дівчата вже написали скаргу до Держпродспоживслужби, і дуже сподіваються, що представники кафе Десятка хоча б перепросять.