Серцевий напад: екперти розповіли, яких сімох продуктів варто уникати

Марина Мелехова редактор стрічки
Сім шкідливих продуктів для серця

Здорове харчування є ключовим фактором для зниження ризику серцевих захворювань, які залишаються однією з основних причин смерті в усьому світі.

Незважаючи на те, що вони вбивають вдвічі більше жінок, ніж рак молочної залози, їх часто неправильно діагностують.

Фахівці розповіли про сім продуктів, споживання яких варто обмежити або взагалі прибрати з раціону.

Сім продуктів, шкідливих для серця

1. Бекон. Одна скибочка, особливо з білим хлібом, містить приблизно 6,6 г насичених жирів. Пристрасть до такої їжі заважає печінці виводити поганий холестерин, що призводить до накопичення жиру в артеріях.

Фахівці пропонують обирати пісний бекон та обмежити його до двох порцій на тиждень.

2. Чипси. Упаковка вагою лише 25 г перевищує добову концентрацію солі у кілька разів, що збільшує ризик серцевих захворювань. Варто вживати не більше 6 г солі на день.

3. Солодощі. Готові кондитерські вироби – теж не варіант через високу кількість цукру.

За результатами досліджень, дієта з високим вмістом цукру може погіршити здоров’я навіть у тих, хто має нормальну вагу, і спровокувати жирову хворобу печінки та діабет ІІ типу, обидва з яких підвищують ризик серцевих проблем.

Норма цукру — до 30 г (сім чайних ложок) щодня. Тож краще купувати фрукти або натуральний йогурт.

4. Ковбаси, сосиски та копченості. Вони належать до ультраоброблених м’ясних виробів, оскільки містять консерванти, штучні добавки, підсилювачі смаку та інші хімічні речовини.

Регулярне вживання таких продуктів підвищує ризик серцево-судинних захворювань, раку та ожиріння.

Якщо ви полюбляєте ковбаси, віддайте перевагу нежирному м’ясу або спробуйте приготувати домашню ковбасу з натуральних інгредієнтів.

5Білий хліб, рис і макарони. Усе це теж позбавлено поживних речовин і клітковини.

Вуглеводи є основним джерелом енергії для організму. Ми повинні споживати приблизно п’ять-сім порцій щодня, що становить близько половини раціону калорій.

Проте білий хліб, очищений рис, макарони та сухі сніданки можуть негативно впливати на здоров’я серця через відсутність цільнозернових компонентів.

Це призводить до втрати більшості поживних речовин і клітковини, а також прискорює їх перетравлення.  Ось чому важливо вживати цільнозернові продукти — крупу, коричневий рис тощо.

6. Консервовані супи. Вони дуже зручні у використанні і потребують мінімум часу на приготування, але зазвичай виробники додають забагато солі, цукру та інших прихованих інгредієнтів.

Щоб зробити консервований суп більш поживним, фахівці радять додавати до страви  заморожені овочі або залишки рису чи пасти.

7. Морозиво. Його варто сприймати як ласощі, а не як повсякденну їжу. Тому краще знайти більш здорову альтернативу, яка задовольнять вашу тягу до солодкого. Наприклад, свіжі фрукти, несолоні горішки, заморожений йогурт з ягодами чи бананом.

Зосередившись на цілісних, мінімально оброблених продуктах, ви можете знизити ризик серцевих захворювань і покращити загальний стан здоров’я.