Учені з Бразилії та США виявили, що жирна їжа, імовірно, спричиняє збільшення тривожності. Дослідження проводили на пацюках.
Ожиріння, яке було спричинене вживанням жирної їжі, викликало збільшення тривожності у гризунів.
Науковці це пов’язали зі змінами у мікрофлорі та порушенням сигналювання між кишківником і мозком.
Як проходило дослідження
Раніше з’ясувалося, що надмірне споживання жирної їжі призводить до запалення в мозку. Проте механізми, які пояснюють цей зв’язок, залишалися невідомими.
Упродовж дев’яти тижнів науковці годували пацюків раціоном із високим вмістом жиру.
Щотижня у гризунів брали зразки калу для аналізу мікрофлори кишківника.
Вплив харчування на тривожність
Виявилося, що у пацюків, які харчувалися менш жирною їжею, мікрофлора була значно різноманітнішою.
Тести для визначення рівня тривожності показали вищі показники у тих гризунів, які харчувалися жирною їжею.
Після експерименту вчені досліджували рівень виділення мРНК у ядрах системи мозку, що впливає на підтримання настрою та апетиту.
З’ясувалося, що надмірне споживання жирної їжі спричиняло збільшення експресії такої мРНК, особливо у зонах, що регулюють тривожну поведінку.
Фахівці припускають, що харчування жирною їжею у підлітковому віці може підвищувати ймовірність розвитку психіатричних захворювань у дорослому.
Джерело: Biological Research