Що збільшує ризик раку: експерти пояснили, які хвороби є небезпечними

Ольга Боднарчук редактор
онкологія, рак

За даними Американської асоціації дослідження раку, 13% випадків онкологічних захворювань у світі пов’язані з інфекціями.

Серед основних інфекцій, які спричиняють рак: Helicobacter pylori, вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус Епштейна-Барр (EBV) та гепатити B і C.

Які інфекції є причиною раку

Лікарі-онкологи пояснюють, що інфекції можуть спричиняти запалення. Воно, в свою чергу, спонукає клітини до посиленого росту та поділу. Так підвищується ризик утворення пухлин.

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori (H. pylori) – бактерія, яка вражає шлунок. Вона може спричиняти гастрит або виразкову хворобу.

Хронічна інфекція підвищує ризик раку шлунка. Зменшити шанси хвороби можна за допомогою регулярної гігієни рук та вживання їжі й питної води з джерел санітарних норм.

Вірус папіломи людини

ВПЛ – найпоширеніша інфекція, що передається статевим шляхом.

Ефективним методом профілактики є вакцинація, особливо для дітей віком 9-12 років.

Вірус Епштейна-Барр

EBV розповсюджується через слину та може викликати мононуклеоз. Він також підвищує ризик лімфоми та раку голови і шиї.

Щоб зменшити ризик інфікування, важливо дотримуватися гігієни та уникати спільного вживання їжі й напоїв з іншими людьми.

Гепатити B і C

Ці віруси є головними причинами раку печінки.

Гепатиту B можна запобігти за допомогою вакцинації, водночас для гепатиту C вакцини наразі немає.