Щоб не тільки смачно: як зробити страви новорічного столу кориснішими

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
новий рік

депозит

Експерти Міністерства охорони здоров’я України поділилися простими, але ефективними порадами, як зробити традиційні страви новорічного столу не лише смачнішими, а й кориснішими.

Запікайте, варіть і тушкуйте замість смаження

Овочі, качка, м’ясо – усе це можна запікати або тушкувати замість того, щоб смажити. Це здоровий спосіб приготування, так можна готувати з мінімальною кількістю олії та зберегти більше поживних речовин у страві.

Менше солі

Солонку зі столу можна прибрати взагалі. Адже одне лише струшування сільнички додає приблизно 0,5 г солі у вашу страву. А сіль збільшує ризики високого АТ, інсульту та збільшення ваги.

Поставте на стіл графини з водою

Вода необхідна для травлення і засвоєння поживних речовин організмом. За святковим столом вона допоможе запобігти зневодненню і буде найкращою заміною соків та алкоголю.

Більше – овочів, мінімум — майонезу

Овочеві палички з хумусом, чипси з цвітної капусти під сиром, буряк з фетою і кисло-солодким соусом – різноманітність овочевих закусок вас точно здивує. Замініть хоча б 1-2 страви на овочі, і ваш стіл уже стане більш корисним.

Провітрюйте кімнату

Навіть якщо ви не збираєте багато людей за столом, не забувайте регулярно пускати свіже повітря в кімнату. У приміщеннях із поганою вентиляцією віруси можуть довго залишатися в повітрі й переміщатися на відстань понад метр, тому провітрювання допоможе знизити ризики зараження ГРВІ.