Тонкощі фастфуду: експерти з харчування пояснили, що корисніше – гамбургер чи хот-дог

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
фастфуд

депозит

Сертифіковані американські дієтологи розповіли, наскільки можуть бути корисними хот-доги та гамбургери, які є чи не найпопулярнішими закусками фастфуду.

Білок і шкідливий жир

– Хот-доги з індички та яловичини забезпечують приблизно 6-7 г білка, залежно від розміру хот-дога, – сказала дієтологиня Джоан Салдж Блейк.

За словами експертки, перевага хот-дога з індички полягає в тому, що він забезпечить лише 2 г нездорового для серця насиченого жиру, якщо порівняти з хот-догом із яловичини.

Цю точку зору поділяє і фахівчиня зі спортивного та оздоровчого харчування Моніка Берден, яка зазначила, що багато хот-догів тепер виготовляють без таких побічних продуктів, як, наприклад, обрізки з індички, курки, яловичини та свинини.

Правильний хот-дог

– Якщо ви вибираєте правильний хот-дог, звертайте увагу, щоб сосиска була з яловичини. На упаковці має бути написано, що немає штучних барвників, наповнювачів і побічних продуктів, – рекомендує фахівчиня.

Мінусом, за її словами, є те, що більшість хот-догів усе ще містять нітрити. Під впливом високої температури на грилі нітрати хімічно перетворюються на відомий канцероген нітрозамін.

Дієтологи зазначають, що хот-доги можна зробити набагато здоровішими, якщо додати до них овочеві начинки, як-от квашена капуста, і заправляти частування гірчицею, а не майонезом чи кетчупом.

Корисність гамбургера

На одностайну думку дієтологів, у битві за корисність найкращий варіант для любителів білка – це гамбургер.

– Гамбургер, виготовлений на 80% з нежирної яловичини, містить близько 30 г білка і всього 7 г нездорового для серця насиченого жиру, – пояснюють експерти.

До речі, гамбургери також мають перевагу контролю над порціями: ви навряд чи з’їсте більше одного такого сендвіча.

– Зазвичай, коли ми їмо гамбургер, то споживаємо більше м’яса і, відповідно, отримуємо більше білка з цієї їжі. Сосиска з хот-дога – маленька, якщо порівнювати її з порцією м’яса в бургері, – повідомиля дієтологиня.

І зазначила, якщо ви хочете отримати якомога більше білка без жиру, обирайте на 93% нежирний яловичий фарш.

Джерело: Very Well Health