Організм людини не здатний самостійно виробляти вітамін С. Лікарі радять вживати його разом із їжею.
У яких продуктах є вітамін С
Багато цього елементу є у цитрусових фруктах: апельсин, мандарин, лимон та грейпфрут.
Рекомендовано додавати до свого раціону хоча б один цитрусовий фрукт на день для забезпечення добової потреби у вітаміні.
Також джерелом вітаміну С є полуниця, чорна смородина та ківі.
Одна чашка полуниці вміщає майже 150% добової норми мікроелементу.
Також вітамін С міститься у овочах. Біла картопля, солодкий перець та помідори багаті на нього.
Овочі краще готувати на пару або запікати в духовці.
Скільки потрібно вітаміну С
Потреба у мікроелементі є різною для різних груп. Вона змінюється залежно від віку, статі, стану здоров’я та рівня фізичної активності.
Рекомендовані дози вітаміну С:
- дорослим жінкам – 75 мг на день;
- вагітним – 85 мг;
- жінкам у період лактації – 120 мг;
- дорослим чоловікам – 90 мг;
- людям, які курять – збільшити дозу на 35 мг на день.
Надмірна кількість мікроелементу може призвести до розладів шлунка.
Джерело: NIH