В умовах відключення світла: як не отруїтися продуктами та стравами на свята

Вікторія Яснопольська журналістка розділу Медицина
харчові отруєння на свята

депозит

Експерти Центру громадського здоров’я МОЗ України розповіли про зростання випадків харчових отруєнь під час різдвяно-новорічних свят і пояснили, як уникнути такого роду погіршення самопочуття.

Статистика

– Наближаються свята, а з ними і застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії, – йдеться в повідомленні.

Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різноманітні патогенні мікроорганізми, що своєю чергою призводять до отруєнь.

Торік у період різдвяних свят фахівці спостерігали збільшення кількості випадків захворювання на ГКІ (гострі кишкові інфекції): 6 527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024-го проти 5 764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023 року.

Продукти групи ризику

За словами експертів ЦГЗ, найбільший ризик інфікування патогенами мають такі продукти:

  • сирі яйця;
  • непастеризоване молоко;
  • домашня консервація;
  • сире м’ясо, риба та морепродукти;
  • м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
  • кондитерські вироби з кремом.

Як уникнути харчового отруєння

У Центрі сформулювали п’ять порад, які допоможуть запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до і після приготування страв:

  • обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищайте кухонні поверхні та приладдя;
  • нарізайте сирі та готові продукти на окремих дошках. Заведіть окрему дошку і ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готові продукти мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах;
  • термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба або м’ясо добре проварилися, пропеклися або просмажилися перед подаванням на стіл;
  • стежте за тим, щоб продукти були свіжими. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд або запах викликають сумніви – викиньте, ризикувати не варто;
  • не залишайте їжу на столі довше двох годин. Після святкування одразу приберіть решту їжі до холодильника, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.

У громадських закладах:

  • купуйте продукти харчування в перевірених торговельних мережах і постачальників;
  • обирайте перевірені ресторани або кафе з хорошою репутацією;
  • не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.

Що робити в разі отруєння

– Найбільш уразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом, – зазначають експерти.

Отруєння може проявлятися нудотою, болями в животі, блюванням або діареєю і мати небезпечні ускладнення з необхідністю госпіталізації через зневоднення, тривалу гарячку або навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі, особливо діти, відчули симптоми харчового отруєння, якомога швидше зверніться до лікаря – не займайтеся самолікуванням, закликали експерти.