Як знизити ризик діабету: виявилося, що червоне та оброблене м’ясо провокує хворобу

Ольга Боднарчук редактор
червоне м'ясо

Американські вчені з’ясували, що зменшення кількості споживання сильно обробленого та червоного м’яса знижує ризик появи цукрового діабету II типу, серцево-судинних захворювань і колоректального раку.

Серед таких продуктів – ковбаса, сосиски, стейки.

Як оброблене м’ясо впливає на здоров’я

У дослідженні використовували симульовану популяцію з 242 млн громадян США.

З’ясувалось, що скорочення кількості обробленого м’яса у раціоні на 30% може запобігти майже 353 тис. випадків цукрового діабету II типу, 92 тис. випадків серцево-судинних захворювань та 53 тис. випадків колоректального раку за 10 років.

Дослідники пояснюють, що такий вплив м’яса зумовлений сполуками, які утворюються під час його обробки.

Чому червоне м’ясо шкідливе

Відмова від 30% червоного м’яса може запобігти майже 733 тис. випадків цукрового діабету II типу за 10 років.

Учені помітили, що найбільше користі від зміни харчування отримали б чоловіки. У них ризик діабету міг би знизитися на 55%, а колоректального раку – на 62%.

Чи варто відмовлятися від м’яса

Результати дослідження показують, що зменшення вживання сильно обробленого м’яса суттєво знижує ризик появи хронічних захворювань.

Однак науковці наголошують, що варто пам’ятати, що потреба у червоному м’ясі може зростати у певних груп населення, наприклад, вагітних жінок чи людей з анемією.

Джерело: The Lancet Planetary Health