Вишні, виноград, яблука, груші та всі солодкі фрукти можуть викликати метеоризм, надто ж, якщо з’їсти їх багато.
Дієтологи і гастроентерологи провідної американської клініки Майо застерігають любителів осінніх фруктів, яких зараз безліч і в магазинах, і на ринках: деякі, загалом корисні, плоди і ягоди можуть викликати проблеми з травленням, зокрема метеоризм.
Солодкі фрукти переполовиньте
Фахівці пояснюють це тим, що під час процесу травлення наш організм має лише обмежену здатність транспортувати фруктозу, що міститься у фруктах, із кишківника в наше тіло.
Тому надлишок потрапляє неперетравленим у наш товстий кишківник, де утворюються гази, які, зрештою, й викликають метеоризм.
Називають декілька видів осінніх фруктів, які люблять і дорослі, і діти, але які не варто їсти у великих кількостях.
Перш за все мова йде про солодкі фрукти – виноград, персики, нектарин, сюди можна віднести і диню.
У них надзвичайно високий вміст цукру, як порівняти з іншими плодами. Оскільки наш організм не в змозі перетравити велику кількість фруктози, варто з’їдати невелику кількість цих фруктів і повільно їх жувати. Особливо, коли мова йде про виноград, який, зазвичай, споживають у великих кількостях.
Яблука і груші теж можуть спричинити метеоризм
Яблука теж входять до списку провокаторів метеоризму. Популярні фрукти багаті на антиоксиданти і безліч інших корисних речовин, але, на жаль, також і на фруктозу.
Це ускладнює їхнє перетравлення.
– Тому, якщо ви йдете на тренування чи на важливу зустріч і не хочете корчитися від болю внаслідок здуття живота, з’їжте лише половину яблука, і цей шматочок ретельно й повільно прожуйте, – радять фахівці.
Те ж саме, навіть більшою мірою, стосується і груш. Вони багаті на пектин – розчинну клітковину, яка здатна надовго нас наситити, до того ж груші знижують рівень холестерину в крові. Але…
Вони містять фруктозу в кількостях, що викликає метеоризм у багатьох людей. Декому ці фрукти взагалі варто виключити з раціону.
Що робити, якщо переїли фруктів
Насамперед, фахівці наголошують, що варто уникати недозрілих фруктів. Роздутий живіт зазвичай є найменшою проблемою, у гіршому випадку такі плоди можуть викликати біль у шлунку, діарею або нудоту.
– Якщо ви постійно відчуваєте метеоризм від фруктів, вам варто приймати пробіотичні добавки, вони покращують якість наших кишкових бактерій, – зазначають дієтологи клініки.
Такі спеції, як фенхель, м’ята, імбир і шавлія теж забезпечують краще травлення. Ці спеції в гарячому напої, наприклад, чаї, здатні позбавити метеоризму.
Джерело: Schweizer Illustrierte