Збагачує мікробіом: вчені дізнались, наскільки кава збільшує рівень бактерій

Марина Мелехова редактор розділу Медицина
кава, кава на роботі

Міжнародна група дослідників з’ясувала, що ті, хто регулярно п’є каву, мають у вісім разів більше бактерій Lawsonibacter asaccharolyticus.

Результати були опубліковані в журналі Nature Microbiology.

Що таке Lawsonibacter asaccharolyticus

Дослідження, проведене Натаном Макналті та Джеффрі Гордоном з Медичної школи Вашингтонського університету, виявило, що люди, які п’ють каву, мають у вісім разів більше бактерії Lawsonibacter asaccharolyticus порівняно з тими, хто взагалі не вживає цей напій.

Ця анаеробна бактерія входить до складу кишкового мікробіому людини та відіграє важливу роль в процесах травлення.

Зокрема, допомагає розкладати складні вуглеводи, що покращує метаболізм і сприяє підтримці здорової мікрофлори.

Додаткові властивості кави

Завдяки вмісту антиоксидантів та інших біоактивних сполук кава має безліч корисних властивостей.

По-перше, популярний напій підвищує рівень енергії та концентрації. Кофеїн, основний активний компонент кави, стимулює центральну нервову систему, що допомагає зменшити відчуття втоми.

Це особливо цінно для тих, хто працює у стресових умовах або має інтенсивний графік.

По-друге, регулярне вживання кави може прискорити обмін речовин та знизити вагу.

Крім того, кава позитивно впливає на здоров’я серця, зменшує запалення, розвиток депресії і навіть нейродегенеративних захворювань, як-от хвороба Альцгеймера.

Однак фанатам кави важливо пам’ятати про помірність, адже надмірне споживання може мати зворотний ефект.

Джерело: MedicalXpress