Міжнародна група дослідників з’ясувала, що ті, хто регулярно п’є каву, мають у вісім разів більше бактерій Lawsonibacter asaccharolyticus.
Результати були опубліковані в журналі Nature Microbiology.
Що таке Lawsonibacter asaccharolyticus
Дослідження, проведене Натаном Макналті та Джеффрі Гордоном з Медичної школи Вашингтонського університету, виявило, що люди, які п’ють каву, мають у вісім разів більше бактерії Lawsonibacter asaccharolyticus порівняно з тими, хто взагалі не вживає цей напій.
Ця анаеробна бактерія входить до складу кишкового мікробіому людини та відіграє важливу роль в процесах травлення.
Зокрема, допомагає розкладати складні вуглеводи, що покращує метаболізм і сприяє підтримці здорової мікрофлори.
Додаткові властивості кави
Завдяки вмісту антиоксидантів та інших біоактивних сполук кава має безліч корисних властивостей.
По-перше, популярний напій підвищує рівень енергії та концентрації. Кофеїн, основний активний компонент кави, стимулює центральну нервову систему, що допомагає зменшити відчуття втоми.
Це особливо цінно для тих, хто працює у стресових умовах або має інтенсивний графік.
По-друге, регулярне вживання кави може прискорити обмін речовин та знизити вагу.
Крім того, кава позитивно впливає на здоров’я серця, зменшує запалення, розвиток депресії і навіть нейродегенеративних захворювань, як-от хвороба Альцгеймера.
Однак фанатам кави важливо пам’ятати про помірність, адже надмірне споживання може мати зворотний ефект.
Джерело: MedicalXpress