Сімейна лікарка, терапевт Людмила Сердюк у коментарі Фактам ICTV розповіла, чому морква має стати обов’язковим продуктом у раціоні та як правильно готувати страви з цього овоча, щоб зберегти всю його користь для організму.
Чим корисна морква
– Моркву по праву можна назвати одним із лідерів серед овочів, які дають нашому організму неоціненну користь, – зазначила Людмила Сердюк.
За словами лікаря, морква насамперед цінна великою кількістю каротину у своєму складі: у 100 г сирого овоча близько 9 мг цього жовто-оранжевого пігменту, незамінного для здоров’я наших очей. Що важливо в осінньо-зимовий період, коли відчувається брак природного освітлення.
У науковій медичній літературі наводяться результати досліджень, які підтверджують сприятливий вплив моркви на здоров’я серця і судин, завдяки здатності знижувати рівень поганого холестерину.
Джерело вітамінів і клітковини
Крім того, морква – джерело вітамінів Е, С, К, вітамінів групи В, а також таких мікроелементів, як калій, натрій, магній, кальцій, фосфор. Кожен із них відіграє свою важливу роль в обміні речовин і зміцненні загального благополуччя систем і органів.
Нарешті, морква надзвичайно цінна клітковиною, яка є засобом номер один для підтримання стабільної роботи шлунково-кишкового тракту та ефективної профілактики закрепів.
Як правильно готувати моркву
– Щодо приготування моркви, то тут є свої тонкощі: наприклад, страви з цього овоча не слід солити. Для яскравого і насиченого смаку замість солі можна використовувати горіхи, часник, яблука, – рекомендує терапевт.
За словами медика, найбільшу користь від натертої моркви організм отримає, якщо заправити її олією або сметаною.
А ось щодо відвареної моркви є думка вчених, що під час варіння руйнується оболонка клітин і вивільняється бета-каротин, який організм переробляє у вітамін А. Іншими словами, у відвареній моркві в 1,5 раза більше каротину, ніж у сирій.