Значно збільшує ризик діабету: учені з’ясували, як тривалий голод впливає на розвиток хвороби

Ольга Боднарчук редактор
голодування

У дорослих, які пережили Голодомор 1932-1933 років або були на етапі внутрішньоутробного розвитку, ймовірність розвитку діабету 2 типу значно вища.

Це виявили американські вчені спільно з Національною академією наук Україні.

Як голод впливає на ризик діабету

У дослідженні аналізували більше 128 тис. випадків діабету 2 типу, які були діагностовані у період з 2000 по 2008 роки, серед людей народжених між 1930 та 1938 роками. Таких осіб було більше 10,1 млн.

Науковці встановили, що люди, які голодували в утробі матері на різних етапах вагітності, більше ніж удвічі частіше хворіли на діабет.

Що означають результати

– Дослідження підтверджує необхідність створення комплексної системи та політики охорони здоров’я, яка б враховувала довготривалий вплив несприятливих умов у ранньому віці на здоров’я населення, — сказав Л. Х. Лумей, професор епідеміології Колумбійського інституту громадського здоров’я.

Також результати демонструють важливість запобігання подіям, подібним до Голодомору.

Олег Воловина з Університету Північної Кароліни зазначив, що нинішні дії Росії, такі як облога Маріуполя у 2022 році та блокада українських портів, нагадують про постійні загрози голоду. Це може мати катастрофічні наслідки для здоров’я людей.

Нагадаємо, Факти ICTV раніше писали, що їли українці під час Голодомору.

Джерело: Science