Учені виявили, що еленолева кислота, яка міститься в оливках, знижує рівень цукру в крові та сприяє втраті ваги.
Як проходило дослідження
Дослідження проводилося на мишах. Науковці виявили, що гризуни з ожирінням і діабетом, яким перорально вводили еленолеву кислоту, важили значно менше та демонстрували кращу регуляцію рівня цукру в крові.
Дослідники ідентифікували природні сполуки, які діють на L-клітини, що містять два метаболічні гормони, які виділяються під час їжі.
Гормони GLP-1 і PYY сприяють ситості, запобігають переїданню, контролюють рівень цукру в крові та метаболізм.
Скринінг показав, що еленолева кислота, яка міститься в зрілих оливках і оливковій олії першого віджиму, може викликати вивільнення цих гормонів у кишківнику.
Оливкова олія для схуднення: ефективність
Учені змогли виготовити еленолеву кислоту, розщеплюючи її попередник олеуропеїн.
Після чотирьох-п’яти тижнів лікування сполукою миші показали зниження ожиріння на 10,7%. Також рівні цукру в крові та чутливість до інсуліну стали таким, як у здорових худих гризунів.
– Сполука імітує фізіологічні умови прийому їжі, сприяючи секреції кишкового метаболічного гормону, який допомагає регулювати енергетичний баланс і метаболічний стан, – пояснив керівник дослідницької групи Донгмін Лю.
Науковці попереджають, що концентрація еленолевої кислоти в оливковій олії або оливках дуже низька. Тому користі, виявленої в цьому дослідженні, не вдасться досягнути тільки через вживання цих продуктів.
Джерело: SciTechDaily