Знижує рівень цукру та сприяє схудненню: учені виявили, що допоможе кислота з оливок

Ольга Боднарчук редактор
оливки

Учені виявили, що еленолева кислота, яка міститься в оливках, знижує рівень цукру в крові та сприяє втраті ваги.

Як проходило дослідження

Дослідження проводилося на мишах. Науковці виявили, що гризуни з ожирінням і діабетом, яким перорально вводили еленолеву кислоту, важили значно менше та демонстрували кращу регуляцію рівня цукру в крові.

Дослідники ідентифікували природні сполуки, які діють на L-клітини, що містять два метаболічні гормони, які виділяються під час їжі.

Гормони GLP-1 і PYY сприяють ситості, запобігають переїданню, контролюють рівень цукру в крові та метаболізм.

Скринінг показав, що еленолева кислота, яка міститься в зрілих оливках і оливковій олії першого віджиму, може викликати вивільнення цих гормонів у кишківнику.

Оливкова олія для схуднення: ефективність

Учені змогли виготовити еленолеву кислоту, розщеплюючи її попередник олеуропеїн.

Після чотирьох-п’яти тижнів лікування сполукою миші показали зниження ожиріння на 10,7%. Також рівні цукру в крові та чутливість до інсуліну стали таким, як у здорових худих гризунів.

– Сполука імітує фізіологічні умови прийому їжі, сприяючи секреції кишкового метаболічного гормону, який допомагає регулювати енергетичний баланс і метаболічний стан, – пояснив керівник дослідницької групи Донгмін Лю.

Науковці попереджають, що концентрація еленолевої кислоти в оливковій олії або оливках дуже низька. Тому користі, виявленої в цьому дослідженні, не вдасться досягнути тільки через вживання цих продуктів.

Джерело: SciTechDaily