Два випадки ботулізму на Кіровоградщині: їли в’ялену рибу і сушеного кальмара

Марина Мелехова редактор розділу Медицина
в'ялена риба

У Благовіщенській громаді на Кіровоградщині зафіксовано два випадки ботулізму внаслідок споживання в’яленої риби і сушеного кальмара.

Харчове отруєння

Обидва чоловіки потрапили до медичного закладу із симптомами харчового отруєння.

Результати лабораторних аналізів підтвердили наявність бактерії Clostridium botulinum.

Спеціалісти Держпродспоживслужби провели розслідування, яке виявило, що хворі вживали в’ялену та копчену рибу промислового виробництва, а також сушені кальмари, які придбали у київських і кіровоградських магазинах.

Після перевірки зазначених закладів торгівлі інспектори виявили харчові продукти, термін дії яких завершувався.

Наразі стан пацієнтів, які отримують відповідне лікування в обласній лікарні, стабілізовано.

Що таке ботулізм

Нагадаємо, що ботулізм — це серйозне харчове отруєння, спричинене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Симптоми хвороби зазвичай з’являються через 12-36 годин після вживання заражених продуктів.

До них належать: погіршення зору, порушення мовлення, слабкість м’язів, запаморочення, біль у животі, а також проблеми шлунково-кишкового тракту. У важких випадках може виникнути параліч, що загрожує життю.

Найчастіше ботулізм спричиняють домашні консерви, в’ялена чи копчена риба, які були неправильно оброблені або зберігалися неналежно.

Щоб уникнути небезпеки, фахівці рекомендують дотримуватися правил гігієни та не споживати вищезазначені продукти.

Джерело: Держпродспоживслужба Кировоградської області