Дослідження, опубліковані в науковому виданні Nutrition Research, показали, що дієта, збагачена бавовняною олією, може знизити рівень поганого холестерину протягом 5 днів.
А якщо детальніше, то за цей короткий час ліпопротеїни низької щільності або ЛПНЩ (поганий холестерин) знизилися на 15%.
А рівень ліпопротеїнів високої щільності або ЛПВЩ (хороший холестерин) підвищився на 8%.
– Ці результати були справді несподіваними через масштабність змін в учасників експерименту, які отримували бавовняну олію, – сказав доктор Джеймі Купер .
Бавовняна олія впоралася з холестерином краще за оливкову
Лікар Купер – один зі співавторів дослідження, зазначив, що в експерименті брали участь чоловіки віком від 18 до 45 років. Вони протягом п’яти днів дотримувалися або дієти, багатої бавовняною олією, або дієти, багатої оливковою олією.
Їжею був рідкий коктейль з високим вмістом жиру, який складався з 15% білка, 35% вуглеводів і 50% жиру.
Коктейль являв собою сироватку шоколадного протеїну, з додаванням молока, шоколадного сиропу і олії (бавовняної, або оливкової).
Одразу виявилося, що вживання бавовняної олії впливало на ліпідний профіль навіть в тому разі, коли оливкова олія взагалі ніяк не діяла.
Чому бавовняна олія – особлива
– Заслуга в цьому дигідростеркулінової кислоти, яка є унікальною жирною кислотою бавовняної олії, – пояснив доктор Купер.
За його словами, саме ця кислота є ключовою, оскільки вона зупиняє накопичення тригліцеридів в організмі.
Тригліцериди – це вид жиру, і їх накопичення в кровоносних судинах може викликати серцеві напади та інсульти.
Високий рівень тригліцеридів у поєднанні з високою кількістю поганого холестерину або низькою кількістю корисного холестерину в крові підвищує ризик серцевих захворювань.
Джерело: Psyblog