Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) виявила, що у 30% перевірених харчових продуктів в Україні перевищений допустимий рівень трансжирів. До таких належать ковбасно-м’ясні вироби, морозиво, випічка, вулична їжа та страви з кафе і точок швидкого харчування.
Як проходило дослідження
ВООЗ проводила дослідження в Україні у жовтні-грудні 2023 року.
Команда ВООЗ аналізувала 120 видів продуктів. 37 із них не відповідали максимально допустимій нормі.
Під час дослідження перевіряли як продукти великих виробників, так і середнього бізнесу. Також аналізували страви з точок швидкого харчування.
Скільки може бути трансжирів
За наказом МОЗ №1613, затвердженим у 2020 році, у харчових продуктах може бути не більш 2 г трансжирних кислот на 100 г жирів.
Після затвердження нових норм, виробники мали три роки для адаптації до них. Однак дослідження показало, що не всі дотримуються правил щодо вмісту трансжирів.
Чому трансижири – це погано
Представник ВООЗ Андрій Скіпальський наголосив, що необхідно виключити промислово вироблені трансжири з продуктів харчування. Вони збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і смерті від ішемічної хвороби серця.
Трансжири у продуктах використовують для здешевлення виробництва та подовження терміну зберігання.
ВООЗ планує провести додаткові тренінги та надати необхідне обладнання для лабораторій у кількох областях впродовж червня.