На початку червня до Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували родину з Дрогобиччини з підозрою на ботулізм.
З’їли м’ясні консерви
33-річний чоловік та його 34-річна дружина скуштували м’ясну консерву власного виробнитва. Наступного дня жінка відчула біль у горлі, але думала, що це просто застуда.
Лише на сьому добу обоє постраждалих звернулися по медичну допомогу: спочатку до місцевої амбулаторії, а потім до районної лікарні Дрогобиччини.
Пацієнти скаржилися на порушення зору, сухість у роті, проблеми з ковтанням та інші симптоми харчової інтоксикації. На сьгодні пацієнти перебуваююсь у Львівській обласній інфекційній лікарні в стані середньої важкості.
Інші випадки ботулізму
Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Куліш повідомила, що це не єдиний випадок ботулізму, зареєстрований в області у 2024 році.
У січні 80-річний батько і його 44-річна донька зі Золочівщини отруїлися власними консервами з тушкованої яловичини. У квітні 52-річна жителька Самбірщини потрапила до реанімації з ботулізмом.
Експерти наголошують, що збудник ботулізму найчастіше міститься в домашніх консервах (м’ясних, рибних, грибних та овочевих) і в’яленій рибі.
Джерело: Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб