З’їли м’ясні консерви: у Львові госпіталізували чоловіка і жінку з підозрою на ботулізм

Марина Мелехова редактор розділу Медицина
ботулізм, домашні консерви

На початку червня до Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували родину з Дрогобиччини з підозрою на ботулізм.

З’їли м’ясні консерви

33-річний чоловік та його 34-річна дружина скуштували м’ясну консерву власного виробнитва. Наступного дня жінка відчула біль у горлі, але думала, що це просто застуда.

Лише на сьому добу обоє постраждалих звернулися по медичну допомогу: спочатку до місцевої амбулаторії, а потім до районної лікарні Дрогобиччини.

Пацієнти скаржилися на порушення зору, сухість у роті, проблеми з ковтанням та інші симптоми харчової інтоксикації. На сьгодні пацієнти перебуваююсь у Львівській обласній інфекційній лікарні в стані середньої важкості.

Інші випадки ботулізму

Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Куліш повідомила, що це не єдиний випадок ботулізму, зареєстрований в області у 2024 році.

У січні 80-річний батько і його 44-річна донька зі Золочівщини отруїлися власними консервами з тушкованої яловичини. У квітні 52-річна жителька Самбірщини потрапила до реанімації з ботулізмом.

Експерти наголошують, що збудник ботулізму найчастіше міститься в домашніх консервах (м’ясних, рибних, грибних та овочевих) і в’яленій рибі.

Джерело: Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб