Черешня – це не лише смачна ягода, а й справжнє джерело вітамінів та мікроелементів. Проте, сезон черешні дуже короткий.
Черешня на зиму – чудова ідея, тим паче рецептів – безліч!
Черешня у власному соку
Консервація черешні на зиму – один з найпопулярніших способів. Приготувати її можна у власному соку, заготовити компот, варення чи джем.
Інгредієнти:
- черешня – 1 кг
- цукор – 1 кг
- лимонна кислота – 0,5 ч. л.
Приготування:
- Ягоди промиваємо та видаляємо кісточки.
- Пересипаємо черешню цукром і залишаємо у прохолодному місці на 6-7 годин.
- Потім доводимо черешню у власному соку до кипіння і варимо на середньому вогні близько 7 хвилин. Пінку під час приготування знімаємо. За 2 хвилини до закінчення приготування додаємо лимонну кислоту.
- Гарячу черешню з соком переливаємо у підготовлені стерилізовані баки та закатуємо.
Компот з черешні
У напій можна додати декілька кружалець апельсина, лимона чи лайма.
Інгредієнти на 3 л банку:
- черешня – 500 г
- лимонна кислота – декілька дрібок
- цукор – 1 склянка
- м’ята – 5-8 шт.
- вода – 2 л 300 мл
Приготування:
- У промитих ягід видаляємо хвостики та перебираємо, щоб не залишилося пошкоджених та червивих ягід.
- Стерилізуємо банку і кришку зручним для вас способом.
- Викладаємо ягоди в банки, додаємо м’яту та лимонну кислоту.
Продовження рецепта тут.
Варення з черешні з желфіксом
Желфікс – це загущувач, який використовується в приготуванні варення для досягнення оптимальної консистенції. Він дозволяє значно скоротити час варіння варення та зберегти природний колір ягід. Також, завдяки желфіксу, кількість цукру у рецепті значно зменшується.
Інгредієнти:
- черешня без кісточки – 800 г
- вода – 100 мл
- м’ята – 1 невеликий пучок
- цукор – 300 г
- сік лимона – 2 ст. л.
- желфікс – 1 пакетик
Приготування:
- Ягоди викладаємо у каструлю, додаємо промиті листочки м’яти, воду та доводимо до кипіння. Варимо близько 10 хвилин на середньому вогні.
- М’яту видаляємо з каструлі.
- Желфікс перемішуємо з цукром (2 ст. л.).
- Додаємо у каструлю до ягід желфікс, цукор і сік лимона, перемішуємо.
- Каструлю з варенням знову доводимо до кипіння і варимо на слабкому вогні ще 10 хвилин.
- Варення розливаємо у стерилізовані банки, закатуємо кришками.
- Банки перевертаємо та залишаємо до повного охолодження.
Рецепт черешні на зиму у морозилці
За бажанням до ягід можна додати цукор. На 1 кг черешні достатньо буде близько 200 г цукру.
Інгредієнти:
- черешня без кісточок
Приготування:
- Ягоди пропускаємо через мясорубку чи збиваємо блендером у пюре.
- Перекладаємо їх у харчові контейнери або пакети для заморозки.
- Поміщаємо черешню для зберігання у морозилку.
Заготовка черешні на зиму в електросушарці
Черешню можна сушити з кісточками та без них.
Інгредієнти:
- черешня
Приготування:
- Черешню промиваємо, видаляємо хвостики та повністю обсушуємо.
- Викладаємо її на піддони електросушарки в один шар.
- Сушимо спочатку за 40 °C близько 3 годин. Потім температури збільшуємо до 70 °C і сушимо до бажаного висушування.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.