Чи можна їсти яйця у Великий піст: відповідь проста

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Салат зі шпинатом і яйцямиСалат зі шпинатом і яйцями

Чи можна їсти яйця у Великий піст? Відповідь проста. У православ’ї під час Великого посту християни практикують повну відмову від яєць та їжі, яка містить яйця, протягом усіх семи тижнів посту.

Але це може варіюватися залежно від індивідуальних переконань, здоров’я та інших чинників. Деякі люди, наприклад, можуть обирати не споживати лише яйця, а інші – прибрати на час посту тільки продукти тваринного походження.

Отже, чи можна їсти яйця в піст, ми вже з’ясували. Не можна. Тепер залишається зрозуміти, чому їх треба прибрати з раціону.

Чому під час посту не можна їсти яйця

Великий піст є важливим періодом в християнстві і має на меті підготувати вірян до святкування Великодня.

Цей піст вважається найважливішим та найсуворішим для вірян. Протягом цього часу люди відмовляються не тільки від багатьох продуктів, але й від розваг та веселощів, щоб зосередитися на духовному зростанні. Великий піст завершується напередодні Великодня і триває 48 днів. Він є спогадом про сорокаденний піст Ісуса Христа перед його розп’яттям та воскресінням.

Під час Великого посту існують загальні рекомендації, яких слід дотримуватися, зокрема перелік заборонених продуктів і страв. У цей період виключаються яйця, молочні та кисломолочні продукти, м’ясо та риба. Але відносно риби є певні послаблення.

Проте можна знайти безліч альтернатив цим продуктам, що забезпечать організм необхідними мікроелементами та вітамінами у тому ж обсязі.

Чим замінити яйця у Великий піст

Яйця є джерелом білка, вітамінів В, D, лютеїну і зеаксантину, а також кальцію, магнію та фосфору.

Щоб поповнити в організмі брак білка, зверніть увагу на бобові, гриби, крупи, насіння, горіхи, кіноа та продукти з сої.

Для заміни вітаміну В можна вживати різні види капусти, такі як білокачанна, цвітна, брюссельська та броколі. Також можна використовувати гриби та тофу.

Щоб поповнити запаси лютеїну та зеаксантину, окрім вищеперерахованих видів капусти, введіть в раціон шпинат, зелений горошок, кукурудзу, болгарський перець, гарбуз та цитрусові.

Хоча вітаміну D у фруктах та овочах майже немає, в деяких рослинних продуктах все ж таки його можна знайти. Лісові гриби є лідером. Також сонячний вітамін є в авокадо, шпинаті, петрушці, кульбабі, кропиві. Ще його можна знайти й в інших харчових продуктах, збагачених цим нутрієнтом: крупах, соках, соєвому, мигдальному, кокосовому або рисовому молоці.

Фото: Depositphotos

Categories: Їжа Тіло