Гриби намеко: усе, що треба знати, та як правильно готувати

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Гриби намеко: усе що треба знати та як правильно готувати

Гриби намеко, ці маленькі опеньки з Японії, мають ніжну, трохи слизьку текстуру та приємний солодкуватий смак. Вони завоювали популярність не лише у Японії, але й у багатьох інших країнах, а зараз їх все частіше шукають і в Україні.

У нас можна легко знайти мариновані та заморожені гриби намеко від різних торгових марок, що дозволяє додати до раціону цей корисний та смачний інгредієнт незалежно від сезону.

Користь і шкода грибів намеко

Гриби намеко мають безліч корисних властивостей: вони низькокалорійні (22 ккал на 100 г) і містять багато клітковини, білка, вітамінів групи В та інших поживних речовин, які допомагають зміцнювати імунітет і підтримувати здоров’я серцево-судинної системи.

Опеньки намеко також є хорошим джерелом антиоксидантів, що захищають організм від шкідливих речовин.

Однак варто пам’ятати, що гриби можуть спричинити алергічну реакцію у людей із підвищеною чутливістю.

Крім того, не рекомендується вживати намеко у великій кількості через можливий ризик проблем зі шлунком, тому краще насолоджуватися ними у помірних порціях.

Як готувати гриби намеко

Оскільки гриби мають специфічну текстуру, їх найчастіше використовують у супах, салатах або як гарнір до страв.

Вони відмінно поєднуються з різними інгредієнтами і додають стравам насичений грибний смак.

Салат з грибами намеко

Цей салат виходить легкий, але водночас поживний.

Інгредієнти:

  • гриби намеко мариновані – 200 г
  • свіжий огірок – 1 шт.
  • болгарський перець – 1 шт.
  • листя салату – жменя
  • соєвий соус – 1 ст. л.
  • оливкова олія – 1 ст. л.
  • сік лимона – 1 ч. л.
  • сіль і перець – до смаку

Приготування:

  1. Наріжте огірок і м’якоть перцю тонкими смужками.
  2. Вимийте і висушіть листя салату, порвіть його руками.
  3. Для соусу у мисці змішайте соєвий соус, олію, сік лимона, сіль та перець.
  4. Додайте до салату гриби, огірок, перець і листя салату. Заправте салат соусом, перемішайте й подавайте на стіл.

Смажені гриби намеко зі сметаною та цибулею

Це простий і смачний варіант приготування, який чудово підійде до вареного рису чи картопляного пюре.

Інгредієнти:

  • гриби намеко заморожені – 300 г
  • цибулина – 1 шт.
  • сметана – 150 г
  • олія – 2 ст. л.
  • сіль і перець – до смаку
  • зелень кропу чи петрушки – для подачі

Приготування:

  1. Розігрійте олію на сковороді, обсмажте нарізану півкільцями цибулину до золотавого кольору.
  2. Додайте морожені гриби, смажте на середньому вогні, поки вся рідина не випарується.
  3. Додайте сметану, сіль та перець. Перемішайте й тушкуйте ще 5 хвилин.
  4. Подавайте страву гарячою, посипавши зеленню.

Місо суп з грибами намеко

Ця перша страва – японська класика з насиченим смаком і користю.

Інгредієнти:

  • гриби намеко (заморожені чи свіжі) – 200 г
  • місо-паста – 2 ст. л.
  • водорості вакаме (сухі) – 1 ст. л.
  • тофу – 150 г
  • соєвий соус – 3 ч. л.
  • цибуля порей – 100 г
  • болгарський перець – 1 шт.
  • кунжутна олія – 1 ст. л.
  • вода – 1 л
  • кунжут та зелена цибуля – для подачі

Приготування:

  1. Замочіть вакаме у воді на кілька хвилин, щоб водорості стали м’якими.
  2. Нагрійте олію у каструлі та обсмажте дрібно нарізану цибулю порей і нарізаний кубиками болгарський перець близько 3 хвилин.
  3. Додайте гриби намеко і соєвий соус, тушкуйте ще 2 хвилини.
  4. Влийте воду, доведіть до кипіння і зменште вогонь.
  5. В окремій мисочці розчиніть місо-пасту в невеликій кількості гарячої води та влийте її у суп.
  6. Додайте нарізані вакаме та тофу. Добре перемішайте і зніміть страву з вогню.
  7. Подавайте гарячим, посипавши кунжутом та нарізаною зеленою цибулею.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло