Індійський чай масала: класичний рецепт та все, що потрібно знати

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Масала чай

Запашний, ароматний і барвистий чай масала – це не просто напій, це справжня подорож у світ індійських смаків і ароматів.

Рецепт чаю масала, створений багато століть тому, став улюбленим по всьому світу завдяки своїй унікальній суміші спецій та ароматів.

Що таке масала-чай

Масала-чай – це індійський напій зі спеціями, який має багато варіацій, але завжди містить такі базові компоненти: чорний чай, молоко, цукор або інші підсолоджувачі та суміш ароматних спецій.

Традиційною сумішшю спецій для чаю масала є кориця, кардамон, гвоздика, імбир та чорний перець. Також часто додають бодян, перець чилі, аніс, фенхель, куркуму.

Чай масала: користь

Багатство спецій у чаї масала не лише додає смаку, але й має багато корисних властивостей для здоров’я. Наприклад, імбир, який часто входить до складу, відомий своїми протизапальними та протибактеріальними властивостями, а кардамон може допомогти з покращенням дихання та перетравленням їжі.

Масала-чай: класичний рецепт

Інгредієнти:

  • чорний чай (вищої якості) – 1-2 ч. л.
  • вода – 2,5 склянки
  • молоко – 1,5 склянки
  • гвоздика – 3-4 шт.
  • кориця, мускатний горіх, кардамон, імбир – по декілька дрібок
  • коричневий цукор – 2-4 ч. л.

Як правильно заварювати масала-чай

  1. Воду доводимо до кипіння та всипаємо усі спеції. Готуємо близько 7-10 хвилин.
  2. Потім додаємо молоко та цукор і готуємо ще 5 хвилин.
  3. Знімаємо ємність з чаєм масала з плити та залишаємо на 5 хвилин, щоб він настоявся.

Цікаві факти про чай масала

  • Чай масала – не просто напій, це символ індійської культури та гостинності. В Індії приготування та його подання вважається обрядом, що символізує зустріч і взаєморозуміння.
  • Цей напій має багатовікову історію, що сягає тисячоліть традицій індійської культури. Спочатку його готували як зігрівальний напій в холодні місяці, але з часом став популярним як смачний і ароматний напій у будь-яку пору року та час доби.
  • Від сім’ї до сім’ї, від регіону до регіону Індії рецепти чаю масала можуть значно відрізнятися. Кожна родина має свою унікальну суміш спецій, яка надає напою неповторний смак і аромат.
  • Попри своє походження, масала завоював серця шанувальників чаю по всьому світу. Він став популярним напоєм в кав’ярнях і ресторанах у багатьох країнах і входить до меню багатьох міжнародних мереж кав’ярень.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло