Компот із жовтої черешні на зиму – це не тільки чудовий спосіб зберегти літній смак, але й смачний та корисний напій, який сподобається всій родині.
Жовта черешня – справжній скарб для здоров’я. Вона багата на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які підтримують роботу імунної системи, знижують запалення, покращують травлення і сприяють здоров’ю серця.
Тож не втрачаймо можливості куштувати цю корисну ягоду під час сезону та приготувати компот з жовтої черешні на зиму в домашніх умовах.
Компот з жовтої черешні на зиму: рецепт
Лимонна кислота слугує консервантом і допомагає зберегти колір і смак. Але, за бажанням чи необхідністю, її можна замінити соком лимона.
Інгредієнти:
- жовта черешня – 1 кг
- цукор – 300-400 г
- вода – 3 л
- лимонна кислота – 1 ч. л. (вона слугує консервантом і допомагає зберегти колір і смак)
Рецепт компоту з жовтої черешні на зиму покроково:
- Черешню гарно миємо, видаляємо хвостики та викладаємо у миску.
- Заливаємо ягоди холодною водою і залишаємо хвилин на 10-15. Це важливо зробити, щоб вийшли (якщо вони є) черв’ячки.
- Тим часом обов’язково стерилізуємо банки та кришки. Це можна зробити, потримавши їх над парою 10-15 хвилин, чи іншим зручним для вас способом. Банки об’ємом до 1 л тримаємо над парою приблизно 7 хвилин. Якщо об’ємом 1-2 л – 10-12 хвилин, трилітрові – 20 хвилин.
- Черешню викладаємо на друшляк, щоб стекла вода, а потім перекладаємо у стерилізовані банки. Заливаємо ягоди окропом і залишаємо на 20 хвилин.
- Воду зливаємо у каструлю, всипаємо цукор і доводимо до кипіння. Варимо 5-7 хвилин. Наприкінці приготування (за 2-3 хвилини) всипаємо лимонну кислоту та перемішуємо.
- Гарячим сиропом заливаємо черешню в банках і відразу закатуємо.
- Банки перевертаємо, укутуємо чимось теплим і залишаємо до повного охолодження. Як і будь-яку консервацію, компот з жовтої черешні зберігаємо у темному, бажано прохолодному місці.
Поради та варіації компоту з жовтої черешні:
- Для додаткового аромату можна додати трохи ванілі або кориці під час приготування сиропу.
- Спробуйте додати інші фрукти, наприклад, яблука або абрикоси, щоб урізноманітнити смак компоту.
- Якщо ви віддаєте перевагу менш солодкому напою, зменште кількість цукру. Компот буде трохи кислішим, але не менш смачним.
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.