Корисне варення з жимолості: простий рецепт приготування

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
варення з жимолості

Варення з жимолості – не тільки смачний десерт, а й цінне джерело корисних речовин.

Її ягоди мають багатий хімічний склад. Вони містять велику кількість антиоксидантів, які допомагають захистити організм, знижують ризик розвитку онкологічних захворювань і сповільнюють процеси старіння.

Завдяки високому вмісту вітамінів (особливо вітаміну С) та мінералів, варення з жимолості зміцнює імунну систему, допомагаючи організму ефективніше боротися з інфекціями.

А ще жимолость сприяє виведенню токсинів та шлаків з організму, що позитивно впливає на загальний стан здоров’я та самопочуття.

З цієї чудової ягоди можна заготовити на зиму багато смачних і корисних страв. Одна з них – варення.

Рецепт варення з жимолості суттєво не відрізняється від інших рецептів приготування варення з ягід.

Як приготувати варення з жимолості

Інгредієнти:

  • ягоди жимолості – 1 кг
  • цукор – 1 кг 400 г
  • сік лимона – 2 ст. л.
  • вода – 1 склянка

Рецепт домашнього варення з жимолості покроково:

  1. Ягоди добре промиваємо проточною холодною водою та відкидаємо на друшляк, щоб вода повністю стекла.
  2. У каструлю всипаємо цукор і вливаємо воду. Періодично перемішуючи, доводимо до кипіння. Сироп варимо близько 10-15 хвилин на маленькому вогні.
  3. Ягоди викладаємо в сироп і доводимо до кипіння. Варимо 1 хвилину.
  4. Знімаємо каструлю з вогню. Залишаємо охолоджуватися за кімнатної температури на 7 годин чи на ніч.
  5. Варення з жимолості ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Потім вогонь зменшуємо і варимо варення ще 15 хвилин. За 5 хвилин до закінчення приготування вливаємо сік лимона.
  6. Гаряче варення з жимолості викладаємо у стерилізовані банки та консервуємо. Якщо ви вирішили закрити банки капроновими кришками, зберігайте варення у прохолодному місці.
  7. Перевертаємо банки з варенням догори дном, вкутуємо теплою ковдрою чи рушником і залишаємо до повного охолодження. Потім переносимо на зберігання у льох чи комору.

У рецепт варення з жимолості можна також додавати інші інгредієнти до смаку. Так, наприклад, гурмані зацінять нотку ванілі, кориці чи імбиру.

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Categories: Їжа Тіло