Нова українська кухня: рецепт картопляних свистунів

Марина Мелехова редактор розділу Медицина
свистуни, картопля, рецепт

Бренд-шеф ресторану Koreni готельного комплексу Tavel Hotel & SPA, розташованого в Буковелі, відтворює в сучасній українській кухні старовинні рецепти кулінарних книг початку ХХ століття. Один з них Віталій Гуралевич презентував Фактам ICTV у новій інтерпретації.

Акцент на локальні продукти

– Koreni – це ресторан локальної української кухні. Це означає, що ми використовуємо тільки вітчизняні продукти, вирощені та вироблені тут – у Карпатах та прилеглих регіонах, – каже Віталій Гуралевич.

Перед відкриттям ресторану бренд-шеф готелю працював близько 10 місяців над концепцією закладу та пошуком старовинних рецептів.

Він вивчав старовинну галицьку кухню, меню князів, історичні нариси зі стародавньої кулінарії, полював на рецептуру традиційних страв жителів західної України, а потім шукав якісні продукти у різних виробників, щоб відтворити рецепти.

Фото: пресслужба готелюTavel Hotel & SPA

Бажання насолоджуватися високоякісною їжею стало головним принципом створення ресторанного меню з акцентом на страви з місцевих продуктів, і сьогодні гості із задоволенням їх куштують.

Відчути справжній карпатський смак можна навіть вдома, приготувавши картопляні свистуни від легендарної Дар’ї Цвек. Спробуйте!

Рецепт картопляних свистунів

Кажуть,  у стародавні часи, коли страву готували у печі за високої температури, зрази підсвистували, через що й така назва. Кількість продуктів розраховано на чотири порції.

Для свистунів:

  • 500 г картоплі;
  • 2 яєчні жовтки;
  • 60 г борошна;
  • сіль, чорний мелений перець – до смаку.

Для панірування:

  • 100 г борошна

Для обсмаження:

  • 50 мл олії

Для грибного соусу та “ковдри”:

  • 240 мл 30% вершків;
  • 40 мл олії;
  • 25 сухих білих грибів;
  • 1 цибуля;
  • 2,5 г агар-агару;
  • сіль, чорний мелений перець, свіжа зелень – до смаку.

Як приготувати картопляні свистуни

Ситні й дуже смачні картопляні зрази під грибною ковдрою найкраще готувати з сортів жовтого кольору. Така картопля добре тримає форму, тому її використовують для супів, салатів та запікання.

  1. Приготуйте тісто для свистунів. Відваріть картоплю у мундирах, одразу очистьте та натріть на дрібній тертушці або потовчіть. Додайте сіль, перець та охолодіть протягом 20-20 хв.
  2. Додайте до пюре яєчні жовтки і борошно та замісіть еластичне тісто.
  3. Приготуйте грибний соус. Замочені у холодній воді гриби відваріть до готовності. Наріжте дрібним кубиком чи соломкою.
  4. Очищену цибулю наріжте кубиками чи напівкільцями та обсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте гриби, протушкуйте 5 хв, потім влийте вершки та продовжуйте готувати, допоки соус не набуде консистенції густої сметани.
  5. Потім розділіть соус на дві частини.
  6. Приготуйте “ковдру” для свистунів. До більшої частини грибного соусу (250 мл) додайте агар-агар,  поставте на вогонь та доведіть суміш до кипіння. Зніміть з вогню, перебийте блендером та вилийте масу на чисте сухе деко 3-5 мл. Охолодіть за кімнатної температури та виріжте “ковдру”.
  7. Приготуйте свистуни.  Сформуйте з картопляного тіста зрази вагою 50 г, посипте борошном та обсмажте на олії з обох боків, а потім поставте у розігріту до 180° С духовку на 10-15 хв.
  8. Вилийте на тарілку решту грибного соусу, покладіть свистуни, накрийте ковдрою, прикрасьте зеленню та подавайте на стіл.

Фото: пресслужба готелю Tavel Hotel & SPA

Categories: Їжа Тіло