Тепер уже в усьому світі знають український борщ – нематеріальну культурну спадщину ЮНЕСКО. Всім відомі українські вареники, голубці та котлети по-київськи. Ну і київський торт. Куди ж без нього. Але ж це далеко не все.
Справжні українські традиційні страви – ще й на сучасний лад – мені пощастило спробувати у ресторані SAZHA. Він розмістився в новому готелі DIDUKH мережі Ribas Hotels, що з’явився в самому серці Буковелю – мальовничому куточку нашої країни, де аж подих перехоплює від краси.
Уявіть: гори, хмари, що торкаються віковічних смерек, сонце, яке де-не-де пробивається з-під хмар, десь внизу шум багатолюдних вулиць. А ви вгорі, у ресторані з панорамними вікнами і таким домашнім, душевним та затишним інтер’єром, що хочеться затриматися тут довше. І всі підстави для цього є.
Українські традиційні страви
Безумовно, серце ресторану – кухня, а головний на ній – шеф-кухар. У ресторані SAZHA, що у готелі DIDUKH – це харизматичний високопрофесійний Юрій Діденко, переможець шоу Пекельна кухня на Новому каналі.
Фото: Новий канал
Шеф-кухар закоханий у свою справу, своє меню, свою країну, свій ресторан. Це відчувається в кожному кожному шматочку його фантастично смачних осучаснених українських страв.
– До совєтів в Україні була своя неповторна, ні на що не схожа кухня. Мало хто вже згадає, що таке верещака, шпундра або яйохи, – говорить Юрій.
Він зазначає, що в часи Союзу була совєцька кухня, українські традиційні страви намагалися викреслити не лише з меню, а й із пам’яті.
Але всі ці рецепти залишилися живими, завдяки українським господиням, що передавали їх своїм дітям і онукам.
І сьогодні страви справжньої української кухні можна (і треба!) скуштувати. Юрій не просто готує їх за давніми рецептами, а й додає нотку сучасної української кухні.
Почнімо з яйохи. Навряд чи ви колись чули цю назву. А насправді яйоха – давня українська страва з… квасолі. Наші предки називали її мачанкою, тобто стравою, в яку можна вмочувати хліб.
Готується яйоха з великої білої квасолі, цибулі, часнику, сушених білих грибів. За переліком продуктів – наче нічого особливого, але приправлена майстерністю шеф-кухаря ця страва така смачнюща, що стала однією з найпопулярніших у ресторані SAZHA.
Що таке верещака
Верещака – друга зірка SAZHA. Це просто щось неймовірне на смак!
– Ви що ніколи не чули про верещаку? – здивувався Юрій Діденко, представляючи нам страву.
Тепер завдяки йому я знаю про верещаку все.
У ресторані SAZHA, що в буковельському готелі DIDUKH, ви можете її спробувати.
Верещакою називається тушкована свинина в буряковому квасі. Подається з буряковим желе і фантастичними картопляно-буряковими чипсами. Вибух смаку і кольору. Гарно, смачно, по-українськи!
Варто зазначити, що порції розраховані на козаків і козачок. Страва дуже ситна і велика! Саме те, що треба для лижників після дня карколомних спусків з гір. Навіть якщо ви не катаєтеся на лижах, страва вам “зайде”. Це ж рідне – смачне й автентичне!
Галушки та вінегрет
Тепер – про галушки по-полтавськи. Вони у ресторані SAZHA – з м’ясом! Це авторський рецепт шеф-кухаря Юрія Діденка – тонке тісто з начинкою з найніжнішої яловичини.
– Ми подаємо до галушок ніжну яловичину сувид та соус з топленого молока, – пояснює Юрій Діденко.
Цей рецепт Діденко привіз з Данії, де працював у мішленівському ресторані Relae. Тепер у Буковелі у ресторані SAZHA, що в готелі DIDUKH, у вас є шанс спробувати галушки по-полтавськи з мішленівським акцентом.
Не можна не згадати і буковинський вінегрет. Наче й інгредієнти всі знайомі… Це запечений, а потім маринований в олії буряк, морква, картопля, а також білі гриби, квашена капуста, мариновані огірки, яблука… Смак новий і неперевершений! Як так?
– Два секретних інгредієнти вінегрету – гель з айви та емульсія із зеленої цибулі (майонез, що приготували із цибулі), – розповідає шеф-кухар.
Завдяки цьому, пояснює Юрій, вінегрет має красивий колір та яскравий смак.
А як обійти увагою фантастичний салат із печеного і карамелізованого пастернака, тартар із косулі (це взагалі найсмачніше, що я їла у своєму житті), чорні вареники з картоплею і багато-багато іншого. Але тоді матеріал довелося б продовжувати і продовжувати.
Зазначу, що європейські страви в меню теж є. Раптом комусь закортить.
Тепло та традиції
Але все ж ресторан SAZHA, що в готелі DIDUKH у Буковелі, це про українців, про українську кухню, про наші традиції.
SAZHA – значить пічка, тепло, традиційність.
Інтер’єр ресторану сучасний, але з елементами стародавнього українського стилю.
У кожній страві має бути якийсь елемент кольору сажі. Але щоразу це дуже доречно. Чорний колір в елементах страв додає їй вишуканості і ноток особливого смаку.
Приміром, чорний фірмовий паштет SAZHA подається на чорній тарілці з чорним хлібом та ожиновим соусом.
До борщу подають чорні пампушки. Вареники та піца теж чорні.
– Використовуємо чорні елементи і в декоруванні страв. Кольору сажі і наш посуд: тарілки, соусники, – додає Юрій Діденко.
Але чорний колір зовсім не дратує, а навпаки – посилює цікавість і захоплення.
Спати й дихати цілющим повітрям
Після смачнючої вечері ніщо так не розслаблює, як м’яке і комфортне ліжко в новому готелі DIDUKH. Просто з ресторану SAZHA можна потрапити в свою кімнату з сучасним інтер’єром і зручними меблями.
Мабуть багато хто помічав – у Карпатах безсоння просто не буває! Тут вирубаєшся одразу, з передчуттям прекрасного наступного дня.
– Так. Люди іноді їдуть до нас просто поспати. І ми їм можемо це забезпечити з найвищим комфортом, – каже Юлія Косенко, операційна директорка Ribas Hotels, куди входить і DIDUKH.
Чорно-золоті кольори, екологічні матеріали, найзручніше ліжко та фантастичні краєвиди з вікна! Це Україна!
Поки я дихала цілющим повітрям біля центральних воріт готелю, до мене підійшли люди і запитали: чи в цьому готелі працює шеф-кухарем переможець Пекельної кухні?
– Ми з Вінниці їхали скуштувати його страви, – сказав чоловік.
– Воно того варте, заходьте, – кажу я.
Дякую Юрію Діденку, ресторану SAZHA і готелю DIDUKH в Буковелі, адже вони відновлюють те, що було колись знищене совєтами, а тепер відроджується у сильній і незалежній Україні!
Фото: пресслужба Ribas Hotels.