Сало в розсолі по-селянськи: найкращий рецепт засолювання

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Сало в розсолі по-селянськи: найкращий рецепт засолювання

Сало – це не просто продукт, це справжня наша українська класика! Одним із найсмачніших способів приготування сала є засолювання в розсолі.

Сьогодні будемо готувати сало солоне по-селянськи в розсолі з часником. Простий рецепт та поради – читайте в матеріалі.

Скільки солі на 1 літр води для сала

Для засолювання 1 кг сала знадобиться 8 ст. л. солі на 1 л води. Це оптимальна пропорція для досягнення смачного та ніжного продукту.

Скільки потрібно розсолу на 1 кг сала

Для повного покриття 1 кг сала вам знадобиться приблизно 1 л розсолу. Якщо ви використовуєте високий контейнер, щоб розмістити сало, то, можливо, знадобиться трохи більше розсолу.

Яким розсолом заливати сало: гарячим чи холодним

Гарячий розсіл – ідеальний вибір для засолювання, оскільки він краще проникає в сало і надає йому насиченого смаку.

Сало в розсолі: рецепт

Який посол сала кращий: сухий чи в розсолі – розсіл є одним із найкращих способів, оскільки він дає змогу сировині рівномірно просочитися сіллю і спеціями, надаючи йому ніжності та аромату.

Інгредієнти:

  • Сало – 1 кг
  • Часник – 8 зубків
  • Сіль – 8 ст. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Горошини духмяного та чорного перцю – по 4-5 шт.
  • Вода – 1 л

Підготуйте всі інгредієнти. Сіль краще брати грубого помелу. Підготуйте каструлю і контейнер для сала.

Домашнє сало в розсолі покроково:

  1. Промийте сало холодною водою, обсушіть та наріжте на великі шматки.
  2. У каструлю влийте воду та доведіть її до кипіння.
  3. Почистьте і наріжте часник. Половину часнику викладіть на дно контейнера, а на нього викладіть шматочки сала. Якщо контейнер вузький, укладайте сало в кілька шарів, між ними прокладаючи нарізаний часник.
  4. У киплячу воду додайте лавровий лист, запашний і чорний перець, всипте сіль. Перемішайте, а потім дайте охолонути розсолу протягом 5 хвилин. Якщо шкірка на салі занадто жорстка, варто залити його гарячим розсолом одразу.
  5. Залийте сало гарячим розсолом, викладіть лавровий лист і горошини перцю. Сало має бути повністю покритим розсолом. Якщо воно спливає, накрийте тарілкою і придавіть чимось важким. Закрийте контейнер кришкою і залиште за кімнатної температури на 2 доби.
  6. Через 2 дні злийте розсіл, а сало обсушіть. Сало в розсолі з часником готове до вживання.

Щоб нарізати сало тонко та апетитно, можна помістити його в морозилку на кілька годин, попередньо загорнувши в харчову плівку. Заморожене сало легко ріжеться на тонкі скибочки. Смачного!

Categories: Їжа Тіло