Як посмажити мойву без запаху: найкращий рецепт і поради

Оксана Жучок кулінарний експерт, редактор
Як посмажити мойву без запаху: найкращий рецепт і порадиЯк посмажити мойву без запаху: найкращий рецепт і поради

Мойва – смачна та доступна риба, яка чудово підходить для швидкого приготування. Але багато господинь не люблять її готувати через характерний запах і бризки олії під час смаженні.

Як посмажити мойву без запаху та бризок, а також корисні поради й альтернативні способи приготування – читайте в матеріалі.

Як посмажити мойву без запаху

Мойва – це джерело корисних речовин, як-от жирні кислоти Омега-3, білок і вітаміни групи В. Вона сприяє зміцненню серцево-судинної системи, покращує стан шкіри та допомагає підтримувати здоров’я кісток.

Інгредієнти:

  • мойва – 600 г
  • борошно кукурудзяне – 100 г
  • паприка – 1/2 ч. л.
  • сіль, перець – до смаку
  • сік лимона – 1 ч. л. (він нейтралізує запах риби)
  • олія – для смаження

Приготування:

  1. Промийте розморожену мойву холодною водою та обсушіть. Не обов’язково чистити рибу, якщо вона невелика.
  2. Рибу посоліть, поперчіть, посипте паприкою та полийте соком лимона. Перемішайте.
  3. До кукурудзяного борошна додайте дрібку солі та перцю. Перемішайте.
  4. Змастіть аркуш пергаменту невеликою кількістю олії.
  5. Добре запаніруйте мойву в борошні.
  6. Викладіть рибу на змащений пергамент, накрийте другим аркушем і загорніть краї, щоб утворився конвертик.
  7. Помістіть рибу в пергаменті на сковороду та обсмажуйте на середньому вогні по 5 хвилин з кожного боку. Цей спосіб дозволяє зберегти кухню чистою, а запах під час приготування мінімізується.

Як посмажити мойву без бризок і запаху: поради

Окрім використання пергаменту, маємо ще кілька порад:

  • Використовуйте антипригарну сковороду – це дозволить мінімізувати використання олії.
  • Готуйте на середньому вогні. Надто сильний жар провокує бризки.
  • Під час смаження мойви увімкніть витяжку на повну потужність і відчиніть вікно.

Як правильно посмажити мойву без запаху: альтернативні варіанти

  • Запікання в духовці. Викладіть мойву на деко, застелене пергаментом, посипте спеціями і запікайте за 200 градусів близько 15 хвилин.
  • Приготування на грилі. Замаринуйте рибу у соку лимона та спеціях, потім обсмажте на грилі до приємного золотавого кольору.
  • Приготування на парі. Для дієтичного варіанта використовуйте пароварку.

Тепер ви знаєте, як посмажити мойву без запаху та бризок, а також, як урізноманітнити способи її приготування. Смачного!

Categories: Їжа Тіло