Інжир – це не лише смачний, а й надзвичайно корисний фрукт, багатий на вітаміни та мінерали, зокрема кальцій, залізо, фосфор, магній і калій.
Сушений інжир зберігає майже всі свої корисні властивості, що робить його ідеальним для заготівлі на зиму.
Як сушити інжир у духовці, на сонці та в електросушарці – читайте нижче.
Як і коли сушити інжир
Сезон інжиру починається в серпні й триває до жовтня, тож саме час знайти зручний для вас спосіб та зайнятися цією нескладною заготівлею.
Обираймо лише достиглі фрукти без пошкоджень, адже вони найкраще підходять для сушіння. Важливо також позбутися всіх пошкоджених частин, оскільки після сушіння їх вже неможливо буде прибрати.
Підготовка інжиру до сушіння
Перш ніж розпочати сушіння інжиру, необхідно його підготувати.
- Для початку акуратно миємо плоди холодною водою.
- Щоб надати інжиру додаткової солодкості, можна відварити його у цукровому сиропі. Для цього змішуємо воду та цукор 3:1 та доводимо до кипіння. Інжир викладаємо у сироп і залишаємо на 10 хвилин. Потім викладаємо на стіл, застелений харчовою плівкою, і залишаємо для обсушування.
Як сушити інжир: три прості способи
Обравши спосіб сушіння, не шкодуймо часу та готуймо із задоволенням вітамінні солодощі на зиму.
Сушіння на сонці
Цей спосіб ідеально підходить тим, хто живе в регіонах України з теплим кліматом. Але важливо враховувати вологість повітря: якщо вона висока, фрукти можуть згнити.
Для сушіння інжиру на сонці нам знадобиться решітка та марля.
- Розкладаємо інжир на решітці, накриваємо марлею, щоб захистити від комах і залишаємо на сонці.
- Плоди щодня перевертаємо для рівномірного сушіння. Після заходу сонця або коли негода завжди заносимо сушку до сухого приміщення без зайвих запахів.
Залежно від температури, сушіння може тривати від 4 до 7 днів.
Сушіння в духовці
Цей спосіб, якщо порівнювати з попереднім, підходить для будь-якої погоди та зручний, враховуючи відключення світла для тих, у кого газові духовки.
- Духовку розігріваємо до 50 градусів. Викладаємо підготовлений інжир на решітку, залишаючи дверцята духовки злегка відкритими, щоб забезпечити вентиляцію.
- Плоди треба перевертати кожні 2 години для рівномірного сушіння.
Сушіння інжиру в духовці займає від 14 годин до 3 днів. Готовність визначаємо за зовнішнім виглядом.
Сушіння в електросушарці
Електросушарка – це ідеальний варіант для сушіння інжиру. Робимо це так.
- Плоди розрізаємо навпіл і викладаємо на піддони в один шар. За бажанням можна інжир залишити цілим, але якщо плоди великі, знадобиться більше часу для приготування.
- Температура в сушарці повинна бути 55-60°C. Залежно від потужності вашого пристрою, сушіння може тривати від 1 до 3 діб. Щоб досягти найкращого результату, кожні 3-4 години піддони необхідно міняти місцями.
Як у домашніх умовах сушити інжир, ми вже знаємо. Щодо зберігання – варто це робити в сухому, темному та за можливості прохолодному місці. Ідеальним варіантом тари для зберігання є скляні банки.
Використовуймо сушений інжир як перекус, додаток до десертів чи й навіть як інгредієнт у випічці. Смачного!