Що корисно їсти на сніданок

Ольга Тищук Директор департаменту інтернет-проектів Starlight News
Що корисно їсти на сніданок

Якщо під час спроби стати стрункішою ви пропускаєте сніданок, то робите нерозумно – ця звичка не тільки не допоможе схуднути, але і, навпаки, може спровокувати набір ваги.Дослідження показують, що у тих, хто снідає, обмін речовин відбувається на 4% інтенсивніше середнього показника. А ті, хто вранці голодує, щороку додають у середньому 4-5 кг. Все просто: пропущений сніданок змушує вас вибирати найбільш калорійну їжу в наступний прийом їжі». А це означає, що замість салату з курячою грудкою ви пообідаєте тарілкою пельменів, пише womanbook.

Вранці не відчуваєте голоду? Можливо, варто переглянути режим харчування: без сніданку, як правило, легко обходяться ті, хто любить щільно повечеряти перед сном. Проте і в інших випадках пропускати ранковий прийом їжі не варто. Якщо ж ви просто не здатні з’їсти багато, розділіть трапезу на дві невеликі частини: запустіть травні процеси порцією йогурту з половинкою фрукта і заплануйте другий сніданок через 2,5 години. Не варто зовсім відмовлятися від їжі, але і перевантажувати себе теж не потрібно: інакше не сонний організм буде переробляти їжу погано, і частина з’їденого перетворюється в жир.Правильний сніданок, на думку дієтологів, – той, що складає приблизно 30% від калорійності вашого денного раціону, відбувається не пізніше, ніж через годину-півтори після пробудження і не входить в список найбільш небезпечних ранкових страв. А ще відповідає вашим планам на день: адже від того, наскільки активним він буде, залежить швидкість обмінних процесів в організмі і набір нутрієнтів, необхідних для збереження стрункості, гарного настрою і продуктивності. Тому в залежності від ваших цілей дієтологи рекомендують чергувати білкові і вуглеводні сніданки.Що вибрати на сніданокСтрави з підвищеним вмістом білка варто вибрати в тому випадку, якщо у першій половині дня ви запланували фізичну активність (збираєтеся тренуватися або провести ранок в роз’їздах). Вони в прямому сенсі додадуть вам сил (оскільки добре живлять м’язи) і надовго забезпечать ситість. Крім того, білкові сніданки багаті триптофаном, який необхідний для синтезу серотоніну і поліпшення настрою. Якщо потрібно компенсувати великі енерговитрати, скажімо, тим, хто займається важкою фізичною роботою, для сніданку цілком підійде порція нежирного м’яса, риби, птиці або супу.Оскільки білок, як правило, йде «в навантаження» з жиром, намагайтеся зменшити його кількість у страві. Вибирайте низкожирні білкові продукти, інакше ризикуєте страждати сонливістю. Але і знежирені вживати не варто: з таких протеїн, як правило, не засвоюється.Наприклад: близько 100-150 г сиру (до 4% жирності) з фруктами, сухофруктами або медом; всі варіанти яєчні і омлетів; близько 100 г сирного сиру (зразок рікотти) з овочами або 1 ч. л. варення; полегшені варіанти сирних запіканок.Звикли снідати бутербродами? Замініть ковбасу в них більш корисною начинкою або приготуйте сендвіч з салатом і яйцем-пашот. Його ж, до речі, можна взяти з собою на роботу в якості ситного перекусу.Набридла звичайна яєчня? Спробуйте фритатту з овочами: білок надовго подарує відчуття ситості, а клітковина покращує роботу травної системи. Щоб знизити калорійність страви, вибирайте молоко і сир з мінімальною жирністю і не зловживайте рослинним маслом.З ранку хочеться чогось легкого? Приготуйте густий фруктовий коктейль: змішайте в блендері 100 г нежирного сиру, 100 г теплої води, жменя заморожених ягід (або 100 г нарізаних м’яких фруктів – персики, банани тощо).Страви з підвищеним вмістом вуглеводів – ідеальний початок дня, якщо у вас попереду заняття переважно розумовою діяльністю. Але це зовсім не означає, що перед складанням складного звіту з ранку варто перекусити, наприклад, круасаном. Сніданок з швидких вуглеводів, може, ненадовго і забезпечить мозок глюкозою, але незабаром «нагородить» вас невгамовним голодом (який вам, швидше за все, захочеться вгамувати солодощами). Набагато корисніше буде цей же живильний компонент, а також необхідні вітаміни і мінерали, отримати з цільнозернового хліба або каш, які повільно розщеплюються, не викликаючи стрибків інсуліну в крові. Такі сніданки дозволяють поліпшити розумову працездатність на тривалий час, зберегти ситість на кілька годин і забезпечують хорошу роботу шлунково-кишкового тракту.Експерти також рекомендують віддавати перевагу цільнозерновим кашам, а не пластівцям: останні, може, і здатні заощадити вам трохи часу зранку, проте містять мінімум корисних речовин, засвоюються дуже швидко і нерідко бувають щедро «приправлені» цукром і смаковими добавками. Особливу повагу у дієтологів викликає пшоняна каша: вона має збалансоване співвідношення білків, жирів і вуглеводів, надовго насичує, а тому допомагає знижувати вагу.Наприклад: всі види “запареної крупи” або граноли – якщо у вас немає часу з ранку варити «справжню» кашу; фруктові салати, заправлені йогуртом; цільнозернові тости з сиром, овочами або фруктами.Звичайна пшоняна каша здалася нудною? Спробуйте пшонку з сухофруктами: відваріть 100 г крупи в киплячій воді (без додавання молока), а після промийте холодною водою. Потім додайте в кашу 50 г подрібнених горіхів, трохи меду і чорнослив.Не любите каші? Замініть їх фруктовим салатом: одну моркву середнього розміру натріть на дрібній тертці, а одне яблуко на крупній, додайте столову ложку порубаних волоських горіхів і жменю родзинок. Заправте салат чайною ложкою меду і дрібкою кориці.

Фото: infosmi.net

Categories: Їжа